Avto
17 ogledov

Slovenec doma v mestu avtomobilov

Jana Muršaka boste na cesti prepoznali v toyoti. Žurnal24 main
Slovenski hokejist Jan Muršak je v letošnji sezoni zaigral v prvem moštvu enega najslavnejših klubov v ligi NHL Detroit Red Wings. Detroit pa ni znan le po hokeju, temveč tudi po avtomobilih.

Detroit velja za prestolnico ameriške in svetovne avtomobilske industrije. Finančna kriza, ki je izbrisala nekatere modele, ki jih proizvajajo avtomobilska podjetja ob Michiganskem jezeru, je v mestu močno odmevala, pravi Jan Muršak, ki si kruh služi pri hokejistih Detroit Red Wings.

"Finančna kriza je v Detroitu močno odjeknila. Številne tovarne so zaprli, ukinili določene modele. Pri poročilih in v časopisih so bile to glavne novice," pravi Mariborčan, ki dodaja, da so ljudje še posebej v takih trenutkih ostali zelo zvesti domačim avtomobilom. "Američani imajo radi svoje znamke. Na cesti so v glavnem chevroleti, fordi, GM in ne želijo, da bi te znamke propadle. Čeprav so evropske znamke prestižnejše, se ne odločajo za nakup teh," dodaja eden od dveh Slovencev v najmočnejši hokejski ligi na svetu.

Muršak, ki je v Sloveniji za čez poletje prejel ključe sponzorske toyote, pravi, da v Ameriki športniki ne dobijo avtomobilov prek kluba. "Vsak mora poskrbeti zase. So pa številni prodajalci, ki radi v zameno za kakšno reklamo športnikom podarijo avtomobil. Boljši, bolj znani hokejisti imajo višje standarde in se raje odločajo za nakup luksuznih avtomobilov. Tu in tam se najde kakšen, ki ima družino in se raje odloči za nakup velikega družinskega avtomobila, ki so v Ameriki nasploh zelo popularni," pravi Muršak, ki je pred prihodom v Slovenijo prodal svoj športni Chevroletov terenec, ki je premogel kar 425 konjskih moči.  "Imel sem ga dolgo, odkar sem podpisal prvo pogodbo. Zdaj je čas za spremembo, vendar pa v mislih nimam še nič konkretnega," pojasnjuje Štajerec, ki je v Detroitu odvisen od avtomobila. Zakaj?

"Detroit je razpotegnjeno mesto. Od ene do druge strani potrebuješ po avtocesti eno uro. Javni prevoz je, ampak slabo razvit in redek, zato se vsi vozijo z avtomobili."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.