Avto
30 ogledov

Slovenija na sodišču zaradi vozniških dovoljenj

Policija Boštjan Tacol
Evropska komisija je proti Sloveniji sprožila postopek pred Sodiščem EU, ker v nacionalno zakonodajo ni pravilno prenesla pravil EU o vozniških dovoljenjih.

Sloveniji se je pred Sodiščem Evropske unije znašala, ker se še ni vključila v omrežje za vozniška dovoljenja (RESPER). Kot poudarja Evropska komisija, to omrežje zagotavlja, da so vsa vozniška dovoljenja izdana v skladu s pravili EU in da imajo posamezniki v Uniji le eno vozniško dovoljenje. 

Izmenjava informacij prek omrežja RESPER bi se morala začeti 19. januarja 2013, Evropska komisija nas je na nepravilnosti prvič opozorila julija 2014, nato pa še februarja 2015 poslala obrazloženo mnenje.

Postopek tudi proti Češki, ker ni preprečila "turizma vozniških dovoljenj"

Zaradi enakih razlogov kot Slovenija so se na sodišču znašle tudi Estonija, Italija in Portugalska, med tem ko Češki Evropska komisija očita še, da dopušča "turizem vozniških dovoljenj".

V svojo zakonodajo namreč niso vpeljali prepovedi izdaje vozniških dovoljenj samo osebam, ki imajo običajno prebivališče v državi članici, ki izda dovoljenje. Posamezni vozniki pa lahko tako v primeru prepovedi vožnje v državi, kjer prebivajo, vozniško vseeno pridobijo v drugi državi.

Komentarjev 5
  • Ferluci 19:42 19.november 2015.

    Sirija te čaka z odprtimi rokami...

  • Marko Rossi 17:12 19.november 2015.

    Poln KU..C imam te Evrope, samo GO...EN se napaje iz tega prroračunaSvinjarija da ni večje, Kar ni uspelo Hitlerju je Merklovi

  • primoz.g 17:05 19.november 2015.

    KORUPCIJA KAJ PA JE TO ? V sloveniji nemogoče kaj tacga, to je samo propaganda belih :) ki pa so do neke mere enaki oz. bi bili le da niso v poziciji trenutno.