Avto
14292 ogledov

Slovenija: pomembna novost pri obdavčitvi družinskih avtov

Andrej Leban
Uvedena bo omejitev, kakšna vozila pridejo v poštev za družine.

Družine z najmanj tremi otroki imajo že v zdajšnji zakonodaji olajšavo v obliki povračila plačila davka na motorna vozila (DMV).

promet Novi davek na motorna vozila Avto Avtomobili, ki bodo pri nas po novem manj davčno obremenjeni

Novi zakon o DMV, ki ga je v obliki predloga te dni predstavilo ministrstvo za finance, ohranja olajšavo za velike družine, ki nabavljajo avto s pet ali več sedeži, vendar dodaja pogoj, da se oprostitev lahko uveljavlja le za eno motorno vozilo z močjo motorja do vključno 150 kW (204 KM).

"Z omejitvijo moči motorja motornega vozila se z zakonom želi spodbujati velike družine k nakupu okolju prijaznejših motornih vozil, ki manj onesnažujejo okolje in imajo nižje izpuste CO2," utemeljuje ministrstvo novost. 

Zakon bo po novem tudi jasneje določal krog upravičencev, kamor so vključeni tudi posvojitelji, ki imajo v skladu z veljavno zakonodajo priznano enako razmerje z otroki kot ga imajo starši in njihovi otroci.

Prenova zakona uvaja administrativne poenostavitve, saj zavezancem ne bo potrebno pridobivanje potrdil o skupnem gospodinjstvu, temveč bo FURS po uradni dolžnosti preveril pogoj upravičenosti oprostitve davka na podlagi istega stalnega prebivališča članov družine, in sicer iz registra stalnega prebivalstva.

Ukrep olajšave za velike družine je bil v preteklosti zlorabljen. Podatki za leto 2018 kažejo, da je država takrat skoraj šestino od vseh letnih povračil za velike družine namenila za le pet avtomobilov - bogataši so namreč kupovali prestižne avtomobile in jih uveljavljali kot družinske prevoznike. Tistega leta je država velikim družinam vrnila 681 tisoč evrov, 110 tisoč evrov od tega za omenjeni peterici staršev. Rekorden znesek vračila je bil 45 tisoč evrov za nakup mercedesa-AMG G (glej spodaj).

DMV je v zadnjih šestih letih dobilo vrnjen povprečno po 987 družin na leto, medtem ko je na primer dodatek za velike družine letos dobilo 26.566 družin. Ukrep torej vsako leto izkoristi le 3,7 odstotka družin, v petih letih pa le 22 odstotkov družin, ki bi sicer bile upravičene do nakupa družinskega avta pod posebnimi pogoji. Povedano drugače, 77 odstotkov velikih družin tega ukrepa v zadnjih petih letih ni izkoristila.

Tudi pri invalidih prilagoditve

Prav tako se širi oziroma jasneje določa krog upravičencev pri oprostitvah za nakup motornega vozila za prevoz invalidov, saj so se v teh primerih v praksi na podlagi določb veljavnega ZDMV pojavljale dileme glede kroga upravičencev.

"Namen oprostitve je usmerjen v vozila za prevoz invalidnih oseb, ne glede na to, kdo dejansko zagotavlja sredstva za nakup takega vozila, zato se doda, da slednjo lahko uveljavlja invalidna oseba, za eno motorno vozilo, ki je registrirano na ime te osebe ali njegovega starša, zakonca ali zunajzakonskega partnerja, s katerim živi invalid na istem stalnem prebivališču."

Tudi pri tej skupini avtomobilov bo postavljen pogoj, da skupna moč ne sme presegati 150 kW.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • ode 08:27 18.januar 2020.

    Za prevoz invalidov (ti avtomobili praktično NIKOLI ne vozijo invalidov) niso potrebni avtomobili s 150 KW. Izgleda, da bi si radi tisti, ki o tem odločajo, poceni obnovili zasebni luksuzni vozni park

  • blayo 09:35 17.januar 2020.

    "Povedano drugače, 77 odstotkov velikih družin tega ukrepa v zadnjih petih letih ni izkoristila." Povedano drugače, 23 odstotkov velikih družin kupi avto na vsakih pet ali manj let. Meni se to zdi veliko.