Avto
144 ogledov

Slovenija prehitela proizvajalce

TZAVT, 10. 09. 2013, Polnilnica na vodik, avtor: Andrej Leban TZAVT, 10. 09. 2013, Polnilnica na vodik, avtor: Andrej Leban
Čeprav na cesti še ni vozil na vodik, v Lescah že imamo polnilnico s tem čistim energentom.

Slovenija se je včeraj vpisala na evropski zemljevid polnilnic vodika za pogon vozil, saj sta Petrol in Center odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT) skupaj s partnerji v Lescah odprla prvo polnilno postajo pri nas in 53. v Evropi. "Vodik je zaradi svoje čistosti in dostopnosti prav gotovo gorivo prihodnosti, tokrat pa smo za spremembo mi tisti, ki smo prehiteli avtomobilsko industrijo," je ob polnilni ročki dejal šef Petrola Tomaž Berločnik. Milan Gaberšček iz CO NOT je pojasnil, da bo polnilnica sprva bolj kot ne testna postaja za nadaljnji razvoj vodikega pogona, saj so tudi v evropskem okviru vozila na gorivne celice ali pa zgolj predelana na uporabo vodika še velika redkost. So pa največji avtomobilski proizvajalci že za naslednji dve leti napovedali serijske modele.

Napolnili so italijana

"Z odprtjem so končno ustvarjeni tudi pogoji, da lahko v Sloveniji registrirate avtomobil na vodik, saj zakonodaja ne dopušča vozil, ki nimajo zagotovljenega energenta," je pojasnil Gaberšček. Prvo vozilo, ki so ga napolnili z nekaj kilogrami vodika, je imelo tako italijanske registrske oznake.

Za pridobitev kilograma vodika z elektrolizo je potrebnih osem kilogramov vode in 162 megadžulov energije. Vozila na gorivne celice so danes vsaj še enkrat učinkovitejša od klasičnih motorjev z notranjim zgorevanjem. Kilogram vodika zadostuje za okoli sto kilometrov poti, tržna cena vodika pa bo stvar svetovne politike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.