Avto
179 ogledov

Slovenska policija odslej v rumenih avtih

nov policijski avto
1/14
Anže Petkovšek
Prvih pet policijskih vozil v novih barvah, ki poleg modro-bele kombinacije vsebuje tudi rumeno barvo, od danes stopa v testno uporabo slovenskih policistov. Dosedanja vozila ostajajo nespremenjena.

V novi uniformi je za zdaj le pet vozil, saj bodo najboljšo kombinacijo vzorca poslikav policisti določili po zaključku testnega obdobja na podlagi ugotovitev uporabnikov pa tudi vseh ostalih državljanov, ki bodo lahko svoje mnenje izrazili v spletni anketi. 

"Policisti so zaradi narave dela na leto vpleteni v okoli 100 nesrečah v svojih vozilih, veliko jih je zato poškodovanih. Vidnost je pri vozilih, namenjenih patruljni vožnji in nadzoru prometa, bistvena, tako za policiste, kot vse ostale udeležence," pravi Janez Rupnik, pomočnik direktorja v Upravi uniformirane policije. Nenazdanje se je letos zgodila zelo huda nesreča na štajerski avtocesti, ko je tovornjakar na odstavnem pasu treščil v ustavljen policijski kombi, pri čemer so umrli trije policisti. Voznik tovornjaka je policijsko vozilo spregledal.

Brezplačno testiranje treh karavanov, terenca in enoprostorca

Pet vozil so policiji v brezplačno uporabo (državljane bremenijo le stroški goriva in zavarovanja) prispevali Porsche Slovenija (škoda octavia combi, VW golf karavan), Renault-Nissan Slovenija (renault megan grandtour, dacia duster) in Peugoet Slovenija (peugeot 5008). Avtomobile bodo policisti po zaključku testnega obdobja morali vrniti.

Vse avtomobile poleg modro-bele kombinacije krasijo tudi pasovi živo rumene barve v obliki dveh tipov nalepk, od katere je ena visokoodbojna. Vzorce so dobavitelji sami določili na podlagi izkušenj iz tujine in po dogovoru s policijo, svoje mnenje so imeli tudi domači oblikovalci. Novost je sicer omogočila uredba vlade z začetka letošnjega leta, ki je vpeljala možnost rumene barve.

Vidi se jih že na daleč

"Le še Italija in Balkan sta ostala zadaj, vse ostale policije so že prešle na kombinacije z rumeno barvo. Osebno mi je najbližje različica, ko je avtomobil poslikan z rumeno in visokoodbojno nalepko tudi spredaj in zadaj," dodaja Rupnik in navaja zelo pozitivne prve izkušnje, saj so tovrstna vozila vidna tudi na pol kilometra daleč.

Kot omenjeno, bodo policisti po vsej Sloveniji nadaljnjega pol leta intenzivno testirali vozila in nato povedali svoje.

V novi barvni kombinaciji pa bodo opremljena šele prihodnja policijska vozila, saj bi bilo sedanja stroškovno neupravičeno spreminjati, pravijo na policiji. Pri vozilih je malenkost drugačna tudi modra barva, ki je temnejšega odtenka od dosedanjih rešitev.

Rupnik opozarja, da je dobršen del vozil, ki predstavljajo delovno orodje, iztrošenih, nekatera imajo tudi po pol milijona kilometrov. Zato apelira na državo, da kljub težki finančni situaciji prisluhne potrebam policije glede zagotavljanja svežih prevoznih sredstev. 

Od modrega fička do tribarvnega dusterja 

Kot je znano, so bili avtomobili policije do 90. let minulega stoletja odeti v modro barvo, čeprav so že takrat lahko imeli tudi zaplate bele barve. Po osamosvojitvi je modro barvo v večini nadomestila bela, modra pa jo je le dopolnjevala. Sedaj se dvojcu pridružuje še živo rumena.

Komentarjev 12