Avto
36 ogledov

Slovenski avti vse starejši, bencin vlada

Izrabljen avto Profimedias
Povprečni slovenski avto je po statistiki star že 9,4 leta, na vsako registracijo enega novega avtomobila pa pride danes že 20 registracij rabljenih.

Kot razkrivajo podatki Statističnega urada Slovenije, je bilo leta 2014 v državi registriranih 1,412.315 cestnih vozil, od tega 1,068.362 avtomobilov. Slednje pa je za 0,2 odstotka več kot v letu 2013, kar po meni, da se je število registriranih avtomobilov po dveh ledih padanja lani znova povečalo. 

Naraslo pa je tudi število prvič registriranih avtomobilov, vsaj statistično, saj je potrebno upoštevati anomalijo, ko je po nekaterih ocenah celo tretjina novih avtov registrirana v sklopu enodnevnih registracij. Pod črto pa je bilo skupaj lani novih avtov v Sloveniji 54.086, kar pa je še vedno za okoli tretjino manj kot leta 2008, ki velja za najboljše leto za trgovce v zadnjem desetletju.

Zanimivo je tudi razmerje med novimi in starimi avtomobili, tako je bilo lani na vsak novi osebni avtomobil registriranih približno 20 starih osebnih avtomobilov. Pred šestimi leti je bilo to razmerje 1 proti 13.

Kje vozijo najstarejše in najmlajše

26 odstotkov cestnih vozil je mlajših od pet let, 37 odstotkov pa starejših od 12 let. To je skoraj 50 odstotkov več kot leta 2008. Nasjtarejši avtomobili po pravilu prihajajo iz obmejnih občin Goriške, območju Ilirske Bistrice in Pivke, pa Bele Krajine, Kozjanskega ... Tam je povprečni avto star več kot 10 let. Najmlajše avte pod devet let pa statistično vozijo denimo v Ljubljani in okolici, na Gorenjskem, v okolici Novega mesta in v Posavju.

Povprečna starost avtov | Avtor: SURS SURS
Povprečna starost slovenskega avta pa je danes 9,4 leta, medtem ko je bila pred enim letom 9,1 leta. 

Zanimiv je tudi podatek glede goriva. 53 ostotkov vse registriranih motornih vozil uporablja bencin, 47 odstotkov pa dizelsko gorivo. Manj kot odstotek odpade na vse ostale vrste goriv, kot so elektrika, hibridni  pogon, pogon na utekočinjen naftni plin, zemeljski plin ...) Med njimi je bilo lani 153 registriranih električnih vozil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Skippy 18:30 30.maj 2015.

    Zdaj smo spet v fazi balkanizacije omejitev. Namesto da bi šli v smeri germanizacije.

  • Xerxes 11:20 29.maj 2015.

    Pokazatelj stanja v družbi. Ljudje nimajo niti za življenje, kaj šele za zamenjavo avtomobila. Varnost na cesti so nova vozila, varnostni in asistenčni sistemi,ne pa radarji in zmanjševanje hitrosti prometa. Slovenija postaja bantustan

  • 4krogci 07:28 29.maj 2015.

    Naj omogočijo lazji nakup novega avta pa bo! Se pa še vedno raje vozim v svojem 18 let starem avtu za katerega vem da je tak kot mora bit za na cesto in me v 18 letih še ni pustil ...prikaži večl na cedilu, kot pa da grem neko malo jajčko kupit za 10 000€+, pa še to na lizing.