Avto
8236 ogledov

Slovenski izziv: vozite en teden brez elastike!

Zastoji na obvoznici Žurnal24 main
Ta teden vozniki lahko stvati vzamete v svoje roke!

"Danes zjutraj nekaj po 7. uri se mi je zazdelo, kot da bi vsi okoli mene na avtocesti pričeli bolj spoštovati varnostno razdaljo in promet je dejansko tekoče tekel. Morda pa zadeva resnično deluje," je dejala sodelavka. Bil je to čas, ko so na Valu 202 ravno predstavili novo akcijo v prometu.

Avtorji oddaje Avtomobilnost so v sodelovanju z Valom 202 in Darsom zagnali enotedeski projekt, znotraj katerega bodo posebej opozarjali na pomen varnostne razdalje. Ampak od dosedanjih akcij ozaveščanja, ki gredo večini voznikov in voznic skozi eno uho noter, skozi drugo ven, želi tokratni projekt dati merljive rezultate - manj fantomskih zastojev. 

Stoti voznik v tej isti koloni bo zaradi nepotrebnega zaviranja prvega voznika obstal na mestu že za kar osem minut.

"Popolnoma jasno in dokazljivo je, kako nastanejo fantomski zastoji - gre za efekt elastike. Ko zaradi prekratke varnostne razdalje prične prvo vozilo v koloni zavirati, to sproži domino efekt. Stoti voznik v tej isti koloni bo zaradi nepotrebnega zaviranja prvega voznika obstal na mestu že za kar osem minut," pravi Andrej Brglez, prometni strokovnjak in eden od ustvarjalcev Avtomobilnosti.

Prometni zastoj Avto Pa saj orodje proti prometnim zastojem že obstaja!

"Zavedati se moramo, da smo vsi v isti ekipi. Če bi vozniki spoštovali varnostno razdaljo, vozili s konstantno hitrostjo in se tako izogibali efektu elastike, bi sami najbolj pripomogli k zmanjševanju zastojev."

Varnostna razdalja | Avtor: Saša Despot Neupoštevanje varnostne razdalje je pogost vzrok za prometno nesrečo. Fotografija je simbolična. Saša Despot

Prek radijskih valov bodo na Valu 202 ves delovni teden v času konic opozarjali voznike na pomen varnostne razdalje. Še posebej bodo apelirali na voznike, ki vozijo po štajerski in dolenjski avtocesti. Na odsekih pogostih zastojev bo namreč Dars ta teden med konicami zbiral podatke in jih primerjal s konicami iz preteklih tednov. Na ta način bodo lahko naredili primerjavo, ali in v kolikšni meri se pozna na pretočnosti, če vozniki spoštujejo varnostno razdaljo, ne pospešujejo in zavirajo sunkovito in ne vijugajo po nepotrebnem med voznimi pasovi. Na promet imajo sicer velik vpliv tudi drugi dejavniki - slabo vreme, okvara kakega vozila ...

Zastoji na avtocestah Avto Ponudili rešitev za fantomske zastoje

"Ljudje, ki se vsak dan vozijo po neki relaciji, dobro vedo, kako lahko na pretočnost vpliva že, če gredo na pot le kakih 10 minut kasneje. Ne zavedajo pa se, koliko lahko na cesti sami naredijo za to, da bodo prišli v službo ali domov 10 minut prej," pravi Brglez in poziva ljudi, naj en teden poskusijo voziti drugače, kot so navajeni - brez elastike.

oznake na avtocesti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • BjOR 11:17 25.oktober 2018.

    Pozdravljam akcijo, vendar se moramo zavedati, da dokler sami "plavamo v oceanu" ,ta zgodba ne bo prinesla uspeha, kajti riba smrdi pri glavi. Zavedati se je potrebno, da mora cel sistem delovati kot celota, kar pa pri nas ne deluje, ...prikaži več npr. Obtozbe Da prihaja do zastojev samo zaradi voznikov je iz "trte zvit". Kaj pa počne Dars, policija, Agencija RS za varnost v prometu..., da bi zmanjšali "kaos" na naših cestah? Skratka, vozniki potrebujemo vzornike, ki pa jih v nasem sistemu ni!!

  • Boris Umer 22:49 23.oktober 2018.

    Ha ha, če bi vsi upoštevali varnostno razdaljo bi ta zadnji ostali še doma na dvorišču!

  • Presvetli 14:18 22.oktober 2018.

    Kdaj bo prišel dan,ko bodo začeli kaznovat tiste,kateri delajo kolono na prehitevalnem pasu. Ti indijanci so največkrat krivci prometnih nesreč in se potem mirno odpeljejo dalje kot ,da nič ni bilo!!! Da o tovornjakih kateri prehitevajo drugega tovornjako kateri vozi ...prikaži več 88km/h z 89km/h in se prehitevata 3 km. Vse jajce jim pridejo na misel,da bi pa reševali prave probleme to pa ne,ker bi klobasa spet popenil!!