Avto
22 ogledov

Slovenski med novejšimi

"Lastniki vozil starejšega datuma večkrat varčujejo pri rednih servisih, kar lah Žurnal24 main
Vozni park. Slovenci v povprečju vozimo dokaj nove avtomobile, vendar s starostjo narašča delež tistih s slabo varnostno opremo.

Povprečna starost slovenskega avtomobila je osem let, pri čemer najnovejše vozijo v Osrednjeslovenski regiji (7,4 leta), najstarejše pa v Spodnjeposavski (8,8 leta), kažejo podatki statističnega urada iz leta 2009.

Tretjina starejših od 10 let
Po podatkih Eurostata imajo enega od najmlajših voznih parkov Italijani, saj je 38 odstotkov njihovih vozil mlajših od pet let, medtem ko je na drugi strani na Hrvaškem delež vozil, starejših od deset let, skoraj 50-odstoten.

Prihranki. Pri vozilih, starejših od sedem let, številne znamke ponujajo popuste na servisne storitve, kar lahko občutno zniža stroške servisiranja. Pred prihodom na servis se o tem velja pozanimati in zaprositi za predračun.

Žurnalova anketa na podlagi več kot 2.700 odgovorov kaže, da je v Sloveniji avtomobilov, starejših od deset let, 35 odstotkov; ta podatek je skorajda identičen Eurostatovemu. "Ta številka sama po sebi ni skrb vzbujajoča, če so vozila pravilno vzdrževana," meni inštruktor varne vožnje Miran Kacin in dodaja: "Bojim pa se, da zaradi gospodarske krize številni varčujejo pri rednih servisih, kar lahko vpliva na varnost v prometu."

Pri varnosti ne varčujte
Kacin opozarja na dejstvo, da večina vozil, starejših od deset let, ni opremljena niti s protiblokirnim sistemom ABS, kaj šele z ESC. Odstotek vozil, opremljenih s sistemom ESC, je pri nas tako mnogo manjši kot na nemškem ali denimo skandinavskih trgih.

Kmalu obvezen del avta
ESC bo v skladu z evropskimi direktivami od prihodnjega leta obvezni del serijske opreme vsakega novega avtomobila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.