Avto
50 ogledov

Slovenski naskok na Fiat

Proizvodnja Fiata Fiat
Predstavniki 20 slovenskih podjetij se mudijo v Torinu na pogovorih s Fiatom.

"Do zdaj neposredno s Fiatom nismo delali, v prihodnje pa bi seveda radi postali njihov neposredni dobavitelj. S tem velikanom sicer že sodelujemo, saj pomemben del naše proizvodnje predstavlja proizvodnja za nemški Brose, ki je dobavitelj Fiata in tudi drugih proizvajalcev avtomobilov," razkriva Igor Stropnik, vodja prodaje v Gorenje orodjarni. To je eno do 20 podjetij, ki se danes mudijo na sedežu podjetja Fiat v Torinu. Soorganizator dogodka, dneva slovenskih avtomobilskih dobaviteljev, je javna agencija Spirit.

Tujci dobri plačniki

"Plačilni pogoji naših partnerjev iz tujine so različni. Z zadovoljstvom lahko povem, da krize z naročili praktično nimamo. Delamo za nemški, francoski in avstrijski trg, je pa res, da doživljamo precejšen pritisk na cene zaradi močne kitajske konkurence," dodaja Stropnik. Dobri plačniki so po njegovih besedah podjetja z lastniki v Združenih državah Amerike, zelo ugodne plačilne pogoje ima tudi Daimler, medtem ko je z BMW nekoliko težje poslovati.

Spet bi delali zanj

"Pričakujemo, da bomo s Fiatom znova sodelovali; zanj smo začeli dobavljati leta 1972, in sicer startne baterije," pravi Maja Spanžel iz Tab Batteries, ki v treh tovarnah izdeluje svinčeve baterije in ima okoli 700 zaposlenih.

S številnimi avtomobilskimi proizvajalci, kot so na primer Volkswagen, Audi, Porsche in Renault, kot dolgoletni neposredni dobavitelj različnih gumenih tehničnih izdelkov že sodeluje tudi Savatech. "Področje delovanja želimo razširiti tudi na Fiat. Dogodek v Torinu je odlična priložnost za predstavitev rešitev in izdelkov," ocenjujejo v Savatechu.

Po podatkih Gospodarske zbornice Slovenije se je v prvih devetih mesecih lani (novejših podatkov še ni) blagovna menjava Slovenije in Italije v primerjavi z enakim obdobjem predlani zmanjšala za skoraj petino. Med našimi izvoznimi izdelki v Italijo je na prvem mestu elektrika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.