Avto
12879 ogledov

Sodišče je odločilo: Vulkanizerjem glejte pod prste!

Pnevmatika pnevmatike guma menjava vulkanizer Profimedia
Bavarsko okrožno sodišče je odločalo v nenavadnem avtomobilskem sporu. Sodba: stranka mora preveriti, če so vijaki na kolesih pravilno priviti.

Nemški lastnik nekega športnega avtomobila z močjo preko 500 kilovatov je namreč tožil neko vulkanizersko delavnico, ker je njegov avtomobil med vožnjo izgubil zadnje kolo, kar je seveda vodilo v prometno nesrečo. To se je zgodilo kmalu po menjavi pnevmatike na servisu.

Gume pnevmatike 3 testi Avto Najboljše zimske gume za sezono 2020/2021

Vulkanizer | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Od delavnice je zahteval odškodnino v višini več kot 24.000 evrov, čeprav je bila škoda na avtomobilu poravnana s kasko zavarovanjem. Poleg odškodnine v višini 4.715, ko jo je poravnala zavarovalnica, je v zahtevani znesek vključil še stroške prevoza in izgube vrednosti avtomobila ter nezmožnost uporabe avtomobila v času 76 dni, kar naj bi bilo vredno 9.044 evrov. Sodišče je servisni delavnici na koncu prisodilo plačilo odškodnine v znesku le 5.900 evrov.

vulkanizerstvo Vodič za telebane Avto Znaki, kako ločiti dobrega vulkanizerja od takšnega, ki vam bo povzročil stroške

Kot je razsodilo okrožno sodišče v Münchnu, je tožnik upravičen le do dela zahtevane odškodnine, saj je bil odgovoren za »30-odstotni prispevek k malomarnosti« . Na računu servisne delavnice je namreč pisalo, da je treba kolesne vijake po 50 kilometrih vožnje še enkrat zategniti, sam pa ni poskrbel zato, da bi se to tudi naredilo. Sodišče je presodilo, da bi se nezgodi lahko izognil, če bi upošteval napotke. Glavni delež krivde je sodišče kljub temu pripisali servisni delavnici, kjer vijakov že v začetku niso pravilno privili.

Komentarjev 5
  • sandi76 09:30 07.november 2020.

    Neresno! Prideš k strokovnjaku opravit neko storitev, plačaš, nato pa ga moraš še preverjati. Bo isto potrebno tudi pri zdravniku, električarju, advokatu... ??

  • TistoPravo 19:51 29.oktober 2020.

    Kaj pa nej z tistimi, ki jih preveč privijačijo? In pol maš defekt in je gre z ključem iz rezervnega kompleta...a probat odvijačit na roke, predno speljemo pd vulkanizerjev?

  • jakec1575 10:57 29.oktober 2020.

    Posebej tam, kjer jih vec dela na istem avtu.