Avto
177 ogledov

Sodnici bodo pojasnjevali, kako in zakaj so kupili vozniško dovoljenje

Šola vožnje Andrej Leban
Na koprskem sodišču bo v kratkem stekel predobravnavni narok v najštevilčnejšem primeru ponarejanja vozniških dovoljenj. V mrežo se je ujelo kar 65 ljudi, tudi nekdanja uradnica, ki je skrbela za prefinjeno metodo izdajanja ponaredkov. Morda jih ne bi odkrili, če ne bi policisti dvakrat ustavili istega pijanca. V državi kljub odmevnosti afere ni enotnih podatkov o sodnih primerih.

Skoraj tri leta so že minila od takrat, ko je afera "avtošole" izbruhnila na plan z vso silovitostjo. Policija je leta 2013 razkrila obsežne nepravilnosti na področju nezakonitega pridobivanja potrdil in uradnih listin s področja prometa, ki so jim bili na sledi več let. Že v leto 2009 pa sega primer iz sežanske upravne enote, ko je policija razkrinkala dobro organizirano mrežo posrednikov in kupcev vozniških dovoljenj in drugih potrdil. 

Po dveh letih sodne preiskave in nato še težavah zaradi nesodelovanja nekaterih obdolžencev je sedaj na koprskem okrožnem sodišču le sklican začetek predobravnavnih narokov, na katerih se bo o svoji krivdi izreklo kar 65 ljudi. Od tega je 58 kupcev, štirje so obtoženi posredniki in trije prodajalci, poročajo Primorske novice. Šele nato bo sodilo sojenje za tiste, ki se ne bodo želeli vnaprej pogoditi s sodiščem.

Za 300 evrov že z izpitom v rokah

Na čelu združbe je bila danes 44-letna nekdanja uradnica na sežanski upravni enoti, ki je vse do novembra 2008 izdala najmanj 59 ponarejenih vozniških dovoljenj vseh kategorij. To je počela tako, da je v  dokumentacijo o posamezniku vložila ponarejeno potrdilo postojnskega izpitnega centra o opravljenem ustreznem programu izobraževanja.

Ker so bila vozniška dovoljenja na ta način uradno izdana pravilno, policija dolgo časa ni odkrila ponarejenih vozniških. Da je nekaj hudo narobe na Krasu, pa naj bi ugotovili, ko so dvakrat v kratkem času ustavili nekega pijanega voznika. Čeprav so mu že prvič vzeli vozniško, se je v drugo znova izkazal z novim, uradno veljavnim potrdilom, pa čeprav ga zaradi kratke časovne razlike še ne bi mogel pridobiti.

Primorske novice še navajajo, da je bila cena za dovoljenje od 300 do 3.500 evrov, valuta je bila odvisna od poznanstva s posredniki in njihovim številom med kupcem in uradnico. Slednja naj bi od 2006 do 2009 na ta način postransko zaslužila več kot 60.000 evrov. 

Komaj verjetno: nihče ne ve natančno, kako se razvija čiščenje afere

Tudi drugod po Sloveniji se obeta še več sojenj zaradi afere s ponarejenimi dovoljenji. Ko smo nedavno pri Žurnalu24 povpraševali, koliko je takšnih postopkov, pa se je izkazalo, da niti na Agenciji za varnost v prometu niti na ministrstvu za infrastrukturo kljub obsežnosti afere nimajo praktično nikakršne evidence, koliko je še odprtih postopkov in v kakšni fazi so trenutno. Na AVP so nedavno pomotoma dejali, da je okoli 150 primerov že zastaralo, a so nato to izjavo demantirali. 

Še več, tudi sodišča in tožilstvo le težko zberejo te podatke na enem kupu, saj jih ne evidentirajo po primerih, temveč le po opravilnih številkah in obtožencih.

Policija je sicer v državi skupaj podala kazenske ovadbe v 1.911 kaznivih dejanjih na področju različnih potrdil, ki so jih izdajale pooblaščene organizacije, in še 220 ovadb za področje vozniških dovoljenj.

"Poleg tega  je  policija  podala kazensko ovadbo za 24 kaznivih dejanj, in sicer zoper uradnico Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa," je za Žurnal24 pojasnil predstavnik Policije Drago Menegalija. "Omenjena je na Izpitnem centru Ljubljana izdelovala potrdila o opravljenem vozniškem izpitu za navedene osumljence kljub temu, da dejansko niso opravili vozniškega izpita."

V Ljubljani po neuradnih podatkih ljubljanskega okrožnega sodišča na sojenje čaka še šest obdolženih, medtem ko je bila ena zadeva s 15 obdolženimi že pravnomočno zaključena, eno odmevnejšo sojenje je bilo že tudi v Celju. Zgolj ljubljansko okrožno državno tožilstvo je sicer vložilo obtožni predlog zoper 150 obdolženih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.