Avto
1782 ogledov

Šokanten predlog: Vlada bi omejila uporabo električnih avtomobilov

Električni avto, polnjenje Profimedia
Oblasti bi omejevale električne avtomobile, avtomobilski lobi na nogah.

Švicarski uvozniki avtomobilov so se kritično odzvali na predlog vlade po omejitvi uporabe električnih avtomobilov v primeru pomanjkanja električne energije. Tak predlog bi potrošnike spodbudil, da se odločijo za avtomobile, ki uporabljajo fosilna goriva, so prepričani v lobiju švicarskih uvoznikov avtomobilov. 

"Naši člani in njihovi uradni zastopniki blagovnih znamk z veliko truda promovirajo električne avtomobile, tako prek oglasov kot z osebnim prodajnim pristopom. Zdaj je zvezni svet predlagal to pravilo, ki je medvedja usluga za elektromobilnost," se je pridušal Andreas Burgener, direktor skupine uvoznikov avtomobilov. "Stranke, ki kupijo ali naročijo vozilo, bodo zdaj dvakrat premislile, ali ne bi šle raje nazaj na bencin ali dizel."

Vlada je predlagala vrsto strogih ukrepov za varčevanje z energijo, saj se obeta pomanjkanje plina in električne energije, kar bi lahko v najslabšem primeru pripeljalo do redukcij, poroča Reuters. Eno od pravil v osnutku bi omejilo zasebno uporabo električnih vozil, razen v primerih, ko so nujna za delo, nakupovanje, obiska zdravnika ali verske obrede. 

Zaradi omenjenega predloga se ohlaja prodaja električnih avtomobilov, pod vprašajem pa je tudi, ali bo sektor dosegel cilje za zmanjšanje emisij ogljika, piše auto-schweiz. Raziskava med njihovimi člani je pokazala, da bi se tržni delež električnih avtomobilov in priključnih hibridov lahko leta 2025 povečal na več kot 50 odstotkov. 

Švicarska vlada sicer razmišlja tudi o drugih ukrepih, ki bi omejili porabo elektrike. Kot eno od možnosti omenjajo omejitev osvetlitve izložb, uporabe mobilnih grelnikov ali osvetlitve ponoči. Ekstremni scenarij predvideva, da bi približno 30.000 podjetij moralo prihraniti do 30 odstotkov porabe energije. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • eosss 10:13 13.december 2022.

    Kaj pa je šokantnega na tem predlogu? Če je pomanjkanje električne energije, omejiš porabo le-te, torej tudi uporabo električnih avtomobilov, ki so kar veliki porabniki elektrike. Tako kot se skoraj vsako poletje omeji poraba vode, ko je pomanjkanje le-te, res ...prikaži več ne vem kaj je tu šokantnega??