Avto
14077 ogledov

Spet je padla enica

Euro NCAP
1/8
Euro NCAP
Trije razbiti avti, vsega skupaj pa le devet zvezdic.

Organizacija Euro NCAP je v svežem testu varnosti vzela v precep tri nove avtomobilske modele: hondo HR-V, DS 4 in dacio jogger. Noben je ni prepričal.

Honda HR-V tretje generacije je na voljo kot hibrid. Križanec B segmenta se je na testih varnosti izkazal za solidnega, ne pa odličnega. Občutek napredne varnostne zasnove so pokvarili rezultati v primeru trka, ki so bili še posebej pod pričakovanjem glede zaščite otrok. 

Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

DS 4 je novi premium križanec mlade francoske znamke in ima veliko sodobnih pomagal za varnejšo vožnjo, vključno s sredinsko zračno blazino. So pa pri znamki ubrali dvojno pot, ki jo Euro NCAP ni mogel prezreti. Pri osnovnih opremah je avto opremljen le s kamero, zato je sistem samodejnega zaviranja AEB brez radarja občutno manj zmogljiv pri preprečevanju nesreč. Uradna ocena v tem primeru so štiri zvezdice. Z doplačljivim paketom napredne varnosti, ki doda prednji radar, pa je DS 4 prepričljiv za vseh pet zvezdic.

Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Osmoljenec zadnjega kroga je znova avto znamke Dacia. Jogger je novi družinski model, ki je na voljo v pet ali sedemsedežni različici. Narejen je na osnovi dacie sandero stepway, zato so rezultati delovanja zaščitne opreme slednjega obveljali tudi za joggerja.

Sandero stepway je na vse ostrejših testih organizacije pred časom za rep ujel dve zvezdici. AEB je le osnovni in ne prepoznava šibkejših udeležencev, zaščita zadnjih potnikov v primeru trka z boka ali od zadaj ni dobra, so ugotavljali pri organizaciji. Sorodni jogger pa ima lahko še dodatno sedežno vrsto. Ker za tretjo vrsto sedežev nima javljalnika pripetosti za varnostne pasove, je to sicer točkovno manj pomembno dejstvo v tem primeru pomenilo zdrs pod mejo za dve zvezdici. Jogger se mora tako zadovoljiti z eno samo. 

Dacia Jogger | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 10:01 14.april 2022.

    Se strinjam s teboj in sem podobnega mnenja. Je pa res,da lahko midva super paziva pol pa prileti butel iza blagega ovinka po tvoji strani. Pa opažam vse več voznikov vozi blizu, sredinske črte,ali pa kar ponjej. Pa varno vožnjo še naprej.

  • rd2dmk2 08:44 14.april 2022.

    jest imam predlog. naj naredijo test tako da izklopijo vse air-bage pa naj avto z lutko poščjejo v zid, pa da vidimo kolk je avto vreden svojga denarja. samo nabijajo vedno več in več blazin. če me spomin ne vara, ...prikaži več, so pri eni znamki naredili naslednje, predno se začnejo sprožat airbagi, se za malo odprejo vse šipe, ker drugače izgleda potniki pocrkajo od pritiska. in vsi tisti alarmi in pripomočki ne pomagajo po par letih , ko začnejo crkavat. če jest vozim, jest vozim, drugače grem pa na vlak.