Avto
12 ogledov

Sploh potrebujemo omejitve?

Omejitve so, držijo se jih redki. Saša Despot
Odgovor na vprašanje iz naslova je več kot očiten. Sodeč po dogajanju na naših cestah ne.

Smo na stopnji, ko nam počasi začenja nagajati vročina, ki smo jo pozimi težko pričakovali. Posledično smo bolj utrujeni in tudi sitni. Pomladansko-poletni meseci nam že drugo leto zapored prinašajo dela na avtocestnih odsekih. In z deli se spremenijo omejitve na posameznih odsekih.

Je to sploh kdo opazil? Upam, da je odgovor pozitiven. Na cesti namreč tega ni videti. Naj bo to čez dan ali ponoči, le redki spoštujejo okrogle znake z rdečo obrobo. Tudi običajno "omejitve spoštujoči" tujci ne. Če pa se omejitev držiš, ti bes ostalih voznikov ne uide. Zato se zdi, da bi bilo bolje, če bi znake z omejitvami kar umaknili. Mogoče bi se ljudje v brezomejitvenem svetu bolje znašli.

V tem primeru ne bi rabili niti novih radarjev na avtocestah. Saj veste, kako ti radarji zdaj dejansko delujejo. Nanje "padejo" večinoma le tisti, ki ali zanje ne vedo ali pozabijo ali pa so tujci, ki se prvič peljejo po našem avtocestnem križu. Velika večina ostalih pridno upočasni pred radarjem in za njim spet požene svojega konjička.

Seveda do brezomejitvenega stanja ne bo prišlo. Dobili bomo več radarjev, na cesti pa bo še vedno veliko voznikov, ki jih omejitve ne bodo zanimale. Ne zdaj ne v prihodnje, saj nočejo doseči, da bi njihovi konjički pod pokrovom zarjaveli.

Mogoče bi bilo veliko bolj smiselno povsod, ne samo na avtocestah, postaviti radarje, ki bi računali povprečno hitrost. V naselja pa več policistov z malo domišljije. Zakaj domišljije? Da poiščejo še nestandardna mesta za lovljenje prehitrih voznikov. Vse prevečkrat se namreč zadržujejo na enih in istih mestih.

Nekaterim se najbrž to sliši grozno, a mogoče rabimo ljudje prav to. Močan pretres, ki nam bo dal vedeti, da si vsega ne smemo privoščiti. Ne vem pa, kdaj bo prišel dan, ko bomo dojeli, da se je omejitev dobro držati zaradi varnosti, ne samo zato, ker nas prehitra vožnja lahko udari po denarnici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.