Avto
11900 ogledov

Razvrščanje po novem. Poznate?

Intervencijska pot med nesrečo v Avstriji Žurnal24 main
Sprememba pravil pri razvrščanju vozil ob nesrečah.

Poslanke in poslanci so v sredo sprejeli novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki v primeru nesreče voznikom na avtocesti in hitri cesti omogoča, da se umaknejo tudi na odstavni pas. 

Način razvrščanja v primeru prometne nesreče na avtocesti je pereča težava, na kar pogosto, kar z videoposnetki opozarjajo tudi vozniki reševalnih vozil. Pred kratkim je voznik reševalnega vozila iz Velenja objavil posnetek, kako se s težavo prebija skozi kolono vozil, mi pa smo s pomočjo strokovnjaka za varno vožnjo pod drobnogled vzeli voznike, ki niso pravilno reagirali.

zastoji kolone ceste Slovenija Tako lahko rešite življenje!

Problematično pa je tudi razvrščanje na avtocestah, ki ga je do sedaj oteževal še zakon. Ta je do sedaj določal, da se morajo vozila razvrščati čimbolj levo ali desno, ni pa bil predviden umik tudi na odstavni pas. 

Po novem zakonu se morajo vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, razvrstiti čim bolj levo, po potrebi tudi čez robno črto smernega vozišča. 

Odslej tudi na odstavni pas

Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, po potrebi tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas. 

Prebijanje gasilcev skozi gnečo Slovenija Nemogoče prebijanje gasilcev skozi gnečo

Poslanec Zvone Lah iz NSi je zato predlagal spremembo pravil, da bi se vozila lahko v primeru nesreče premaknila na odstavni pas in tako zagotovila dovolj prostora za reševalce, policiste in gasilce. "Reševalec mora namreč večkrat iti iz vozila in jih sam usmerjati na odstavni pas, čeprav je po naših pravilih to prepovedano," je utemeljeval. "Večkrat se zgodi, da mora reševalec zaradi zaprtega reševalnega pasu teči tudi kilometer do ponesrečenca."

Prometna nesreča video Avto Dars pohvalil voznike

S tem se reševalni čas, pri katerem dobesedno štejejo sekunde, nerazumno podaljša in posledice so lahko usodne.

»V tujini je to drugače, zato želimo s to spremembo zakona poenotiti pravila s tujino, da tudi naši vozniki, predvsem kamionov na tujih avtocestah, ne bodo plačevali visoke kazni, ker se ne razvrstijo tako kot je to v veljavi pri njih, ampak tako kot pri nas in ovirajo pot reševalcu,« je še pojasnil Zvone Lah.

Na predlog poslancev koalicije so v postopku sprejemanja zakona sprejeli nekaj dopolnil, s katerimi so področje uredili celovito, s čimer je zakon postal sprejemljiv tudi za vlado.

Prometna nesreča na gorenjski avtocesti. Avto Se znate pravilno razvrstiti?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.