Avto
13 ogledov

Spremenili razpis, a za prestreznika primeren le eden

slovenija22.06.09...policija...video nadzorni sistem..provida...radar...promet.. Anže Petkovšek
Policisti. Kupujejo 400 vozil, za večino spremenili pogoje. Za deset specialnih patruljnih vozil pa merilom ustreza le en model.

Na policiji so pripravili popravke razpisa za nakup skoraj 400 policijskih vozil, potem ko smo v Žurnalu24 opozorili na to, kako površno je pripravljen. Odpravljajo večino spornih pogojev, a za prestižnega avtocestnega prestreznika med avtomobili na trgu še vedno ostaja le en kandidat.

V starem razpisu je bil sicer najspornejši pogoj o ustrezanju varnostnih standardov Euro NCAP, saj bi moral biti avtomobil testiran po protokolu iz let 2012 ali 2013, čemur pa sta za skupno 311 vozil ustrezala le dva modela. Na popravljenem razpisu je pogoj spremenjen tako, da za ustrezno velja vsako vozilo, ki izpolnjuje druge pogoje in ima doseženih pet zvezdic na preizkusnih trčenjih Euro NCAP.

Pogoji napisani za enega

V oči pa še vedno bode sklop 13 v razpisu, s katerim policisti iščejo 10 civilnih specialnih patruljnih vozil.

Limuzina s štirikolesnim pogonom mora imeti motor z ozkim prostorninskim oknom, med 2.800 in 3.000 kubičnimi centimetri, ki naj premore najmanj 150 kilovatov (204 konjske moči). Vozilo mora imeti tudi ročni šeststopenjski menjalnik, ki je v razredu premium limuzin zelo neobičajen. Po naših podatkih je edini pravi kandidat, ki ustreza vsem merilom, audi A4 3,0 TDI s 180-kilovatnim motorjem, ki med drugim za le centimeter presega pogoj o skupni dolžini. Močnejši, čistejši in varčnejši, a po ceniku tudi dražji tekmec BMW serije 3 namreč pri takšnem motorju nima ročnega menjalnika in je za policijske potrebe osem centimetrov
prekratek.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:57 05.junij 2013.

    Kakr vozit ne znajo, jim tudi avti z 8 zvezdicami trčenja ne pomagajo.