Avto
22 ogledov

Štajerci katastrofalno

slovenija 15.04.2010 alkotest, policija, pihanje, vinjeni voznik, Ljubljana, fot Boštjan Tacol
V preventivni akciji 0,0 šofer, ki je potekala po vsej Sloveniji, je policija zasačila 206 alkoholiziranih voznikov.

Po  do  sedaj  zbranih  podatkih  (začasni podatki na dan 21.10.2013) so policisti v  drugem delu preventivne akcije preizkusili 5.021 voznikov in odredili pet strokovnih pregledov za alkohol.

Skupno je bilo 206 pozitivnih preizkusov  alkoholiziranosti, od tega je imelo 93 preizkušancev nad 0,52 miligrama  alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti so začasno odvzeli 158 vozniških dovoljenj in pridržali devet oseb. Najvišja izmerjena koncentracija je bila 1,43 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka.

Statistika sicer kaže, da se število prometnih nesreč se v Sloveniji iz leta v leto zmanjšuje, vendar delež alkoholiziranih povzročiteljev vseh prometnih nesreč ostaja nekje na enaki ravni. Zelo zaskrbljujoč je podatek, da je bil v letu 2012 delež alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč kar 34 odstoten. Alkoholizirani vozniki so v devetih mesecih letošnjega leta povzročili 1.180 (lani 1.317 prometnih nesreč, kar predstavlja 10 odstotni vseh povzročiteljev. V tem obdobju se je zgodilo 84 smrtnih prometnih nesreč, od tega je bilo 20 povzročiteljev pod vplivom alkohola.

Na Primorskem v glavnem trezni vozniki

V soboto je v okviru Evropske noči brez prometne nesreče med 22. in 6. uro na območju koprske policijske uprave potekal poostren nadzor nad duševnim in telesnim stanjem voznikov v prometu, poimenovan Promil. "Z alkotestom so policisti preizkusili 133 voznikov, med katerimi je en voznik vozil  pod  vplivom  alkohola," so sporočili s PU Koper.

Na Celjskem jih je napihalo 40

Na Celjskem so v okviru akcije 0,0 šofer, ki so jo izvajali v noči iz petka na soboto med 19. in 3. uro ustavili 1.089 voznikov. Štirideset jih je vozilo pod vplivom alkohola, od tega je alkotest 13 od njih pokazal stopnjo, višjo od 0,52 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Najvišja ugotovljena stopnja alkoholiziranosti je bila 0,87 mg/l.

Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so policisti pridržali štiri voznike. Trem, ki niso izpolnjevali pogojev za vožnjo, so zasegli vozila.

V Mariboru 38 alkoholiziranih

Na Štajerskem so akcijo izvajali od 21. ure v petek do 5. ure v soboto. "V celotnem obdobju izvajanja poostrenega nadzora je bilo z indikatorji alkohola preizkušenih 1.031 voznikov, dvema voznikoma je bil odrejen strokovni pregled za ugotavljanje alkoholiziranosti," je pojasnil Miran Šadl s PU Maribor.

Pod vplivom alkohola je vozilo 69 voznikov, od tega je pri 38 voznikih ugotovljena koncentracija znašala nad 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka. En voznik je preizkus alkoholiziranosti odklonil.

 

 

Komentarjev 2
  • Veteran 20:17 21.oktober 2013.

    Lahko bi tudi preverili koliko je njihovih kolegov alkoliziranih!!??

  • Andrej Kovačič 14:08 21.oktober 2013.

    če bi v tem času šli na avtocesto in preizkusili vozniketovornjakov raznih vzhodnoevropskih držav bi jih napihalo 1000 pa za milijon kazni bi pokasirali...... ampak ne, na vaške kolovoze zajebavat domačina na mopedu ki je špricar preveč spil ker je ...prikaži več to lažje, pa tujega jezika ne rabiš znat