Avto
153 ogledov

Starinam vstop prepovedan

Obvestilo redarstva Saša Despot
Maribor. Avto, starejši od 15 let, od 1. oktobra ne bo smel v središče mesta.

“Če se bo kdo hotel na območje pilotske okoljske cone v središču mesta pripeljati s starim avtom, tja ne bo imel vstopa. Novo ureditev bodo nadzirali redarji,” je za Žurnal24 povedala Brigita Čanč, direktorica Medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave Maribor.

Mestna občina Maribor (MOM) s 1. oktobrom uvaja pilotsko okoljsko cono, ki naj bi z drugimi prometnimi ukrepi zmanjšala onesnaženost zraka in izboljšala kakovost bivanja v mestu. Sprva bo veljala do konca aprila prihodnje leto. Cona bo obsegala del mesta na levem bregu Drave, in sicer od Koloseja do Turnerjeve ulice, na severu pa bosta mejo predstavljali Vinarska in Tomšičeva ulica.

Stanovalci so izjema

Na območju načrtovane pilotne okoljske cone bomo omejili promet za osebna in lahka tovorna vozila z datumom prve registracije pred 1. januarjem 1997 in težka tovorna vozila pred 1. oktobrom 1996,” so pojasnili na MOM. Omejitve pa ne bodo veljale za stanovalce znotraj cone, ki bodo pridobili začasne dovolilnice, dostavna in tovorna vozila, težka do 3,5 tone, med 5. in 7. uro ter 20. in 22. uro, avtobuse, taksije, urgentne prevoze in prevoze nujnih služb, oldtimerje, delovna vozila ter vozila za prevoz ljudi z motnjami gibanja, invalidov in slepih.

Stanovalci lahko brezplačno dovolilnico za vstop v mesto pridobijo od ponedeljka na medobčinskem uradu za varstvo okolja in ohranjanje narave na Slovenski ulici.

Komentarjev 18
  • Ivan Zorkič 01:40 10.september 2012.

    F*ck You and Your Prius!

  • blue.blood 23:42 02.september 2012.

    Ja dajte mi dnar da si kupim nov avto pa nebote meli več problemov z "kripami" v mestu.

  • Žurnalček 11:44 02.september 2012.

    Kaj ko bi na tehničnem pregledu pri kontroli izpusta bili maksimalno strogi in bi bil na cesti čisti zrak. Ne pa da ciganom registrirate Tamiče , ki dimijo kot šporheti na drva. Tudi Golfi I in II niso nič boljši.