Avto
31 ogledov

Starši ne bodo več pozabili otrok v avtu

otrok, avto Shutterstock
Se zgodi, včasih namerno, včasih enostavno zaradi raztresenosti. A pozabiti otroka v avtomobilu je zelo nevarno. Nova napravica naj bi to preprečevala.

Ameriška družba Voxx electonics je pred dnevi predstavila napravo, ki opozori starše oziroma skrbnike, če avto zapustijo in se oddaljijo, a je otrok še vedno pripet na svojem sedežu. 

Kot pravijo pri družbi, je bilo zgolj v ZDA v letih 1998-2013 čez 600 primerov smrti otrok, ki so jih starši pustili v avtomobilu, podvrženem močnemu soncu. Od tega jih je bilo kar 29 odstotkov takšnih, na katere so starši oziroma skrbniki preprosto pozabili, ko so šli iz avta, otrok pa je takrat ponavadi spal. Še posebej pogosti so bili dogodki, v katere so bili vpleteni stari starši ali varuške.

Napravo je po zagotovilih proizvajalca enostavno vgraditi v vsak otroški sedež in je nekakšen senzor teže, ki zazna, kdaj je prisoten otrok. Drug del naprave je sprejemnik v obliki obeska na avtomobilskih ključih. Če senzor prek bluetooth povezave zazna, da je obesek preveč oddaljen od vozila, otrok pa je še vedno v sedežu, prične obesek z alarmom opozarjati voznika, da je pozabil na nekaj pomembnega.

Saj se vedno zgodi drugemu, mar ne?

Tudi v Sloveniji vsako leto policisti poročajo o primerih, ko skrbniki v vročem vremenu pustijo otroka v avtu, kar je izredno nevarno, saj se notranjost avta zelo hitro ogreje tudi do 50 ali 60 stopinj Celzija. Pred leti je bil odmeven primer, ko so poljski turisti na hrvaškem Krku pustili otroka v avtu skoraj eno uro. Zaradi posledic sončnega udara je utrpela hude poškodbe možganov, v Italiji pa sta leta 2011 v razgretem avtu umrla dva otroka, eden star komaj 11 mesecev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.