Avto
37136 ogledov

Nove oznake na naših črpalkah, kaj morate vedeti

Bencinska črpalka Žurnal24
Na naših bencinskih črpalkah že uvedene nove oznake za goriva, potrošniki se jih morajo še navaditi.

Najkasneje prihodnjo soboto, 12. oktobra, morajo vse bencinske črpalke po vseh članicah EU preiti na novo označevanje točilnih mest. Na ročkah in na enotah bo morala biti tako odslej dodana poenotena oznaka za posamezno vrst goriva. Prevzeli jih bodo tudi v nekaterih nečlanicah, kot so Norveška, Švica, Srbija in Makedonija.

Cilj sprememb je, da bi lahko potrošniki lažje ločevali med vrsto energenta ter da bi bilo napak pri točenju manj, saj so v različnih državah v uporabe različne tehnike razločevanja tipov goriv - različna marketinška imena, različne barve ročk ... Hkrati bodo nove oznake tudi dajale informacijo, kolikšen delež biogoriv je dodan naftnim derivatom.

Bencinska črpalka Pozor, novo! Avto Ali veste, na katere oznake se morate po novem navaditi na bencinski črpalki?

Bencinarji, bodite pozorni na krogec

Pri bencinih tako pozabite na oznako Euro-95 ali Euro-98, sedaj bo v veljavi krogec, v kateri je oznaka E5 ali E10, odvisno od tega, ali je v gorivu 5 ali 10 odstotkov etanola (E = etanol). V Sloveniji za razliko od nekaterih drugih držav oznake E10 še ne boste videli, saj je uporaba takšnega goriva še redkost.

Bodo pa ponudniki še naprej z barvami in z dodanimi številkami razločevali, ali gre za 95- ali za 98-/100-oktanski bencin. Za primer, na Petrolovih ročkah sta tako poleg krogca z oznako E5 dodani številki 95 oz. 100. 

Bencinska črpalka | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Dizli, posežite le po kvadratu

Pri dizlih pa je osnovna oznaka kvadrat, v kateri je oznaka B7 ali B10, znova v odvisnosti od dodane količine biogoriva (B = biodizel). V Sloveniji pričakujte predvsem B7. Če pa boste na kateri od (tujih) črpalk naleteli na kombinacijo XTL, gre za sintetični dizel.

Bencinska črpalka | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Diamant za najbolj čiste

Diamantni simbol na točilnih mestih je rezerviran za alternativna goriva - dodane so oznake H2 (vodik), CNG (stisnjen zemeljski plin - metan), LPG (utekočinjen naftni plin) in LNG (utekočinjen zemeljski plin)

Poleg distributerjev goriv morajo nove oznake uporabljati tudi proizvajalci vozil (tudi motorji in tovornjaki ...), saj morajo vse odprtine za rezervoarje in navodila za uporabo označiti z ustreznimi oznakami. Pri že obstoječih avtomobilih sprememb ne bo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar Syn
    Syn 15:26 05.oktober 2018.

    Na severu Evrope imamo to že vsaj 2 leti. Oznaka E5 je 98 oktansko gorivo, E10 je pa 95 oktansko, nič posebnega.

  • jakec42 12:31 05.oktober 2018.

    In zakaj morajo to spremenit?, a staro ne velja.mora biti bolj komplicirano-raje naj cene znižajo!

  • kapibara 09:14 05.oktober 2018.

    Vprašanje od : francl12 19:46 20.APRIL 2018. ČLANEK, DA TE KAP!!! Kaj ko bi en genialc razložil kaj pomenijo oznake in katera oznaka je primerljiva s sedanjim gorivom! -- Še nima odgovora !!