Avto
49 ogledov

Ste tudi vi videli nenavaden avto v Ljubljani?

Volkswagen XL1
1/7
Andrej Leban
Ne, brez skrbi, to ni golf 13. generacije. Če ste na ulicah prestolnice ugledali nenavadni avtomobil z znakom VW, potem gre za maloserijskega in ultravarčnega XL1.

Za potrebe promocije so naravnost iz Wolfsburga k uradnemu zastopniku vozil Volkswagen pri nas pripeljali model XL1, katerega posebnost je, da na 100 kilometrov poti porabi zgolj liter goriva. Z njim se žal nismo mogli popeljati, saj je bil rezerviran izključno za krajše testne vožnje znamkinega osebja. 

Avtomobil v živo deluje zelo futuristično in je kar težko verjeti, da gre za serijski avto. Cena za enega od 250 primerkov, kolikor so jih izdelali, je sicer prav tako izvenserijska, saj stane od 110.000 evrov.

V ta denar je vključena izredno napredna tehnika, med drugim ima koeficient zračnega upora fantastičnih Cx=0,189. Gradnja je izredno lahka, 3,97 metra dolg in 1,6 metra širok avto tehta le 795 kilogramov, saj je okvir iz magnezija, oklep pa iz ogljikovih vlaken. Kljub takšnemu varčevanju na teži voznika nič ne pogreša, le malce bolj stisniti se mora, če je v avtu tudi sopotnik. S seboj lahko vzameta 80 litrov prtljage. 

Kaj ga poganja?

Turbodizelski motor z dvema valjema ima prostornino 0,8 litra in proizvede 35 kW (47 KM) moči. Dopolnjuje ga 20-kilovatni električni motor, ki lahko avto poganja tudi samostojno. Baterija se lahko polni prek vtičnice, nekje do 50 killometrov poti zmore avto le na elektriko. Normna poraba po tovarniških meritvah znaša 0,9 litra, pri čemer so emisije 75 gramov CO2. Če avto poganja le dizel, poraba "poskoči" na 2 litra. Prenos poteka prek sedemstopenjskega menjalnika DSG, najvišja hitrost je 158 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h pa 11,9 sekunde. 

Če ste ga nameravali kupiti, ste prepozni. Pri Volkswagnu so kupcem ponudili le 200 primerkov, 50 pa so jih zadržali zase. Zaradi velikega navala kupcev so morali nekatere primerke razdeliti s pomočjo žreba. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.