Avto
26 ogledov

"Suh" voznik enako nevaren kot "fajhten"

Pitje med vožnjo Profimedias
Dehidriran voznik je zelo nevaren voznik. V ozadju številnih nesreč je prav mogoče iskati preveč "suhe" voznike.

To kaže najnovejša raziskava, ki so jo izvedli na britanski univerzi Loughborough, izsledke pa objavili v Journal of Physiology and Behavior. 

Strokovnjaki so se posvetili doslej praktično ignorirani tematiki o tem, kako na koncentracijo in posledično vozne lastnosti vpliva pravilna hidracija voznika. Študija ugotavlja, da bo nekdo, ki v povprečju na uro popije le 25 mililitrov vode, storil enako število vozniških napak, kot nekdo, ki vozi pijan. 

Na pot vedno s tekočino

Dehidracija je skrita nevarnost voznikov, pravi eden od avtorjev študije, profesor športa in prehrane Ron Maughan. "Vsi se zelo posvečamo alkoholu in vožnji, a ponavadi ne pomislimo, da na naše obnašanje za volanom lahko močno vplivajo tudi druge stvari, vključno s tem, da premalo pijemo in smo dehidrirani," je dejal za Daily Telegraph. "Sploh ni dvoma o tem, da vožnja pod vplivom alkohola in drog močno poveča nevarnost za nesrečo. A naše ugotovitve kažejo na slabo poznano dejstvo, kako pomembno je, da vozniki poskrbijo za pravilno raven hidriranosti njihovega telesa."

Če telo nima dovolj vode, to pripelje do zmanjšane aktivnosti možganov, hkrati to pomeni padec koncentracije, pozornosti in kratkoročnega spomina. Pojavijo se tudi glavoboli, ljudje se počutijo utrujeno in otopelo. 

Kako so testirali

Na testu je 12 izkušenih voznikov prostovoljcev opravljalo vaje na simulatorju vožnje. Prvi "mokri" dan, so imeli na razpolago dovolj tekočine, vsako uro so popili po 200 ml vode. Drug dan pa so podobne vaje izvajali potem, ko so na uro prejeli le po 25 ml vode, kar naj bi pomenilo tipične razmere, ko posameznik na naporen dan le stežka zagotavlja pravilno hidracijo svojemu telesu. Med običajnim testom so nadzorniki našteli 47 vozniških napak. Na "suhi" dan pa je to število poskočilo kar na 101, kar je zelo podoben rezultat kot v primerih, ko so prostovoljci vaje opravljali pod vplivom alkohola ali s pomanjkanjem spanca. 

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 11:14 22.april 2015.

    Jaz imam v avtu vedno s seboj vodo, če je vožnje več kot eno uro.