Avto
23 ogledov

Superb odlično preživi trk

Euro NCAP
1/6
Euro NCAP
Škoda superb se je na testu Euro NCAP izkazal za vrhunsko varen avtomobil, saj je prejel vseh pet zvzdic. Hyundai i20 se mora zadovoljiti s štirimi, fiat panda cross pa le s tremi.

Najnovejši preizkus neodvisne evropske organizacije za opravljanje varnostnih testiranj je vzel pod drobnogled tri nove avtomobile na trgu. 

Škoda superb se je izkazala z zelo robustno zaščito v primeru trkov, še posebej dobra je bila pri simuliranem trku zaščita prednjih potnikov ne glede na velikost in položaj sedenja. Pohvaljena je bila tudi za napredno aktivno varnost, predvsem za sistem, ki v primeru nesreče avtomobil takoj zavre in prepreči nadaljne trke ter za sistem crew protect assist, ki v primeru zaznave nevarnosti pripravi vse varnostne elemente v avtu za učinkovito delovanje. City AEB sistem samodejnega zaviranja je v nekaterih državah le opcija, zato kjlub dobremu delovanju superb zanj ni dobil točk.

Hyundai i20 se je prav tako izkazal z zelo robustno varnostno zasnovo, ki je v simulacijah učinkovito obvarovala potnike hudih posledic. Se pa pri dveh bočnih trkih avtomobilu ni na polno razvila bočna zračna zavesa, zato je avto prejel manj točk, kot bi jih lahko. I20 tudi sploh ne pozna aktivnega pomočnika za zaviranje. 

Mali fiat panda cross se je izkazala zgolj za solidno pri varovanju potnikov, čelni trki (delni in polni) so pokazali na velike sile, ki delujejo na telesa prvih potnikov, tudi zaščita vratu (whiplash) ob trkih od zadaj je le mejna. Precej boljša je bila "medvedka" pri bočnih trkih in tudi pri zaščiti najmlajših, a le povprečna pri zaščiti pešcev in podpovprečna pri asistenčnih sistemih. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.