Avto
10 ogledov

Surfali bomo v avtomobilih

(Foto: Rinspeed) Žurnal24 main
Ne samo pri pogonih, avtomobilska industrija velike korake dela tudi na področju zabave in udobja kupcev.

Med rešitvami zlasti med premium znamkami v ospredje vse bolj stopa internet v avtomobilih in njegove koristi tako za voznika kot potnike. V prvi vrsti je sicer povezava do svetovnega spleta za zdaj še vedno namenjena predvsem dopolnjevanju navigacije in posledično zelo široke uporabnosti, a je le vprašanje časa, kdaj bodo proizvajalci stopili še korak dlje in bomo tudi med vožnjo povsem običajno klikali po e-pošti, opazovali fotografije drugih na Facebooku ali brali novice na zurnal24.si.

Med pionirji uvajanja interneta v vozila so pri BMW, ki na določenih trgih ponujajo nadgradnjo svojega sistema ConnectedDrive, prek katerega je tako mogoče pri mirujočem avtomobilu prek mobilne storitve in podatkovne kartice dostopati do svetovnega spleta. Vendar njihov vmesnik trenutno še ne dovoljuje večje uporabnosti.

Google tudi za volanom
V zadnjem času velja pri združevanju spletnih podatkov in avtomobilskih sistemov izpostaviti Audi, ki je iz svojega novega modela A8 med drugim ustvaril internetno točko za dostop do spleta prek pametnih telefonov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

V osnovi je doplačljivi GPRS modul v A8 namenjen dostopu do Googlovih storitev, v prvi vrsti do Google Eartha. Avtomobil navigacijske podatke s trdega diska dopolnjuje z fotografijami krajev, znamenitosti in krajine visoke ločljivosti, ki so na voljo potnikom prek osrednjega in dveh zadnjih LCD zaslonov. Prav tako je mogoče že doma načrtovati pot in jo nato na daljavo naložiti v navigacijsko napravo, ali pa lahko potniki na Googlu iščejo dodatne podatke o interesnih točkah. Sredi leta bo tehnologija nadgrajena z UMTS modemom za še hitrejše povezovanje, ki bo omogočila še celo vrsto dodatnih storitev. Za povezavo na splet je potrebno v posebno režo vstaviti SIM kartico ali povezati MMI s telefonom prek bluetootha.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Švicarski Rinspeed je šel še korak dlje s konceptom UC?. Mali avtomobilček ima med drugim vgrajeno stalno 3G internet povezavo, ki omogoča IP telefonijo, videokonferenčno povezavo, dostop do e-pošte in še kaj. Študija odkriva možnosti prometa prihodnosti, ki bo avtomobile spremenila v mobilne pisarne.

Ne bodo ga imeli le veliki
A splet v avtomobilih ni nujno povezan z dragimi ali konceptnimi avtomobili. Ford bo tako v naslednji generaciji focusa in seveda tudi ostalih modelih ponudil tehnologijo MyFord Touch, prek katere je mogoče prek 3G/4G modema ali Wi-Fi točk dostopati do spleta. Prav gotovo bodo zgledu kmalu sledili drugi "množični" proizvajalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.