Avto
123 ogledov

Svetovni avto leta je mazda MX-5

Mazda MX-5 EPA
Svetovni avto leta 2016 je postala mazda MX-5. Mali roadster je prestižno nagrado prejel še v eni od preostalih treh kategorij, kjer so bili nagrajeni še BMW, Audi in Toyota.

Ob robu avtosalona v New Yorku so le slab mesec za nagrado evropski avto leta 2016 (letos je to opel astra), razglasili še zmagovalce prav tako zelo prestižne nagrade - najboljši svetovni avto leta. Da se lahko nek model poteguje za nagrado, mora biti na prodaj na vsaj dveh kontinentih in se seveda hkrati izkazati kot konkurent najboljšim.

Skupni zmagovalec je po mnenju žirije 73 novinarjev z vsega sveta letos postal Mazdin model MX-5, četrta generacija malega roadsterja, ki je uspel s posodobljeno filozofijo pristopa k gradnji celotnega avta povsem prenoviti uživaške občutke med vožnjo. Za Mazdo je to že druga nagrada v zadnjih 12 letih, odkar obstaja natečaj. Leta 2008 jo je dobila za model mazda2.

Mazda MX-5 | Avtor: Mazda Mazda
MX-5 se je uvrstila na širšo listo 23 kandidatov, nato pa prek dveh krogov izbora prišla vse do finala, kjer se je pomerila z audijem A4 in mercedes-benzom GLC. Zmaga nad takšnima težkokategornikoma za malega roadsterja je zato še posebej sladka.

V kategoriji luksuzni avto leta je slavil BMW serije 7. Najbolj športni avto leta na svetu je postal audi R8. Najbolj ekološki avto leta pa je toyota mirai, ki ga poganja vodik.

Mazda MX-5 je prejela tudi prestižno nagrado v kategoriji za najlepši avto leta.

Lani je osrednji naziv svetovni avto leta prejel mercedes-benz razred C, pred tem pa audi A3, VW golf ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • blueone 22:06 24.marec 2016.

    Zaslužil si je, to je kultno vozilo