Avto
19 ogledov

Švica ustavila prodajo spornih VW

Volkswagen EPA
Švica zaustavlja prodajo spornih volkswagnov, ki bi lahko imeli vgrajeno programsko opremo za potvarjanje rezultatov škodljivih izpustov. Slovenija očitno ne bo sporožila niti nacionalne preiskave.

Teden dni po razkritju, da je Volkswagen namerno goljufal in v najmanj 11 milijonov vozil z dizelskim motorjem vgradil programsko opremo za potvarjanje rezultatov škodljivih izpustov v primeru uradnega laboratorijskega testa, se je švicarska prometna zveza odločila, da poleg nacionalne preiskave sporoži tudi začasno zaustavitev prodaje dizelskih avtomobilov, ki bi lahko vsebovali programsko opremo za potvarjanje rezultatov.

Kot navaja britanski BBC bi ta odločitev samo v Švici zaustavila prodajo okoli 180.000 avtomobilov, saj se nanaša tudi na Volkswagnove znamke Audi, Seat in Škoda, ki izpolnjujejo Euro 5 standard iz leta 2009 (0,005 grama trdih delcev na kilometer). Omejitev pa velja za 1.2, 1.6 in 2.0-litrske dizelske motorje. Vsa vozila pa naj bi bila izdelana med letoma 2009 in 2014. Še naprej pa je dovoljena prodaja avtomobilov, ki izpolnjujejo standard Euro 6.

Očitno ne bo nič s slovensko nacionalno preiskavo

V četrtek je komisarka za notranji trg, industrijo in podjetništvo Elzbieta Bienkowska članice EU pozvala, naj sprožijo nacionalne preiskave, ali vozila spoštujejo evropska pravila o izpustih škodljivih plinov. Kot smo že poročali, pa slovenske institucije te najverjetneje ne bodo sporožile.

Direktor Agencije za varnost v prometu Igor Velov je za Žurnal24 dejal, da na podlagi preiskav inštitucij, ki so podelile homologacije (KBA Nemčija, TUV Nemčija itd.), pričakujejo, da bo proizvajalec moral predvideti ukrepe za odpravo nepravilnosti na vseh spornih vozilih. "V tem primeru pričakujemo vpoklic spornih vozil, kar pomeni, da se bodo na teh vozilih morale odpraviti napake na stroške proizvajalca v vseh državah EU, tudi Sloveniji."

VW v torek priznal Dieselgate

Dieselgate, kot so poimenovali afero s prirejanjem porabe, ki si jo je privoščil največji proizvajalec avtomobilov na svetu Volkswagen, je v torek dokončno udarila na plan v vsej razsežnosti. V izjavi za javnost so sredi dneva pri koncernu priznali, da ima tovrstne naprave, ki so sposobne preslepiti testne naprave in tako dajejo videz, da so njihovi dizelski avtomobili čistejši kot so v resnici, po svetu vgrajenih kar 11 milijonov vozil. Za primerjavo - to je več kot VW na leto proizvede vozil.

Pri koncernu zagotavljajo, da imajo zmanipulirano programsko kodo "le" vozila s tipom motorja EA 189. A to je eden najbolj priljubljenih motorjev, saj gre za dizelski 2,0 TDI, ki ga vgrajujejo v številne modele znamk Volkswagen, Audi, Škoda in Seat.

Komentarjev 6
  • korisnik_16872 09:44 27.september 2015.

    Ne gre za to, ampak ker so vgradili nedovoljeno in nezakonito opremo (software) .... zato bi bilo smiselno tudi v Sloveniji prodajalce VW zapreti do nadaljnega.

  • korisnik_16872 09:41 27.september 2015.

    Sledimo Švici in ustavimo prodajo v Sloveniji.

  • popokatopetl 00:07 27.september 2015.

    Mislim da bi morali tudi pri nas ustavit prodajo vsaj tistih motorjev za katere je VW priznal da so problematični, tudi če ne delajo sami preiskave in čakajo na rezultate drugih. Vsaj dokler VW ne zagotovi skladnosti novih motorjev in ...prikaži več je to neodvisno preizkušeno. Druga stvar je kaj z že prodanimi avti. Ti dejansko niso skladni niti s papirnatim EURO5 oz 6, zato jim formalno ne bi smeli podaljšat registracije, dokler VW ne reši zadeve z vpoklicem. Nekaj tolerance je na mestu do kupcev, ki niso nič krivi. Če kupci ne bodo zadovoljni z rešitvijo, bodo verjetno morali tožit. Težave v mestih bodo verjetno sčasoma imeli vsi dizli, vključno z EURO6, ker je zdaj znano da se dejansko emisije od EURO3 do EURO6 niso kaj prida znižale, razen na papirju. Pariz je že zaprl center za dizle zaradi smoga.