Avto
29 ogledov

Švignil naj bi mimo veyrona

Keating bolt
1/6
Keating supercars/Facebook
V Veliki Britaniji nastaja superavtomobil, ob katerem naj bi trenutno najhitrejši avtomobil na svetu bugatti veyron izgledal pravo "počasnelo".

Avtomobil z imenom keating bolt nastaja v delavnici v Manchestru pod vodstvom lastnika družbe Anthonyja Keatinga, pred nekaj dnevi pa so ga prvič pokazali. Čeprav je ime keating malo znano, pa so v zadnjih osmih letih delovanja iz delavnice prišli že trije različni modeli, eden od njih pa se je pred štirimi leti že potegoval za titulo najhitrejšega serijskega avtomobila na svetu, poroča Daily Mail. Vsega skupaj so v delavnici izdelali le 15 avtomobilov.

A tokratni superšportnik naj bi bil nekaj posebnega, saj namerava Keating z njim preseči magično mejo 300 milj na uro (483 km/h), si čimer bi postal daleč najhitrejši avtomobil na svetu. Šušlja se celo o meji 340 milj na uro (547 km/h), a se bo moral avto najprej dokazati pri nižjih hitrostih. Do tega mu bo pomagal 7,0-litrski V8 motor v različici z dvojnim turbom. Kako močan bo takšen avtomobil, ni povsem jasno, govori pa se celo o številki 1.860 kW (2.500 KM). Za "bolj navadne" smrtnike bo na voljo različica s kompresorjem in še vedno spodobnimi 600 kW (800+ KM) moči. 

Zelo pomembna je tudi skupna masa avtomobila, zaradi uporabe ogljikovih vlaken in kevlarja dosega le okoli 1.200 kilogramov. Pospešek avtomobila od 0 do 100 km/h naj bi bil okoli dve sekundi, cena vstopne različice pa okoli 900.000 evrov brez davkov.

Zaenkrat je vse okoli avtomobila še v prihodnjiku, saj trenutno izdelujejo prvi prototip. Prav z njim naj bi oktobra skušali v Združenih arabskih emiratih (gotovo eden ciljnih trgov) porušiti svetovni rekord v hitrosti za serijski avtomobil, ki ga trenutno po Guinnessu drži veyron super sport s 431 km/h. 

Komentarjev 1
  • sash77 20:07 30.september 2013.

    najprej morajo iznajti gume za na cesto, ki bi omogočale takšne hitrosti.