Avto
1313 ogledov

Ta legenda prihaja v Slovenijo! Kje ga boste lahko videli?

Goodyear Blimp Goodyear
V Slovenijo prihaja legendarni in svetovno znani cepelin.

Zračno plovilo Goodyear Blimp bo v sklopu svoje evropske turneje obiskalo tudi Slovenijo. Na nebu ga bomo imeli priložnost uzreti 20. julija, ko bo na letališče Lesce pri Bledu pripotoval iz Italije, 21. julija pa bo celoten dan namenjen izvajanju poletov nad Bledom, Kranjem, Škofjo Loko in Ljubljano. Dve mesti v zepelinu sta še vedno prosti, saj slovenska izpostava koncerna organizira žrebanje.

Blimpa je mogoče največkrat videti na raznih svetovno znanih dirkaških prireditvah, na katerih je med glavnimi sponzorji znamka pnevmatik Goodyear. Tako bo na primer konec avgusta spremljal dirko 24 ur Le Mansa, do obiska Slovenije pa bo prepotoval kar dobršen del neba od Nürburgringa, prek Londona in Milana. 

Goodyear Blimp | Avtor: Goodyear Goodyear

Goodyear Blimp je zračno plovilo razreda Zeppelin NT, ki je krstni polet opravil 1997. Gre za največje poltogo zračno plovilo na svetu, ki v dolžino meri več kot 75 metrov, visoko pa je skoraj 18 metrov. Prostornina sodobne zračne ladje je 8.425 kubičnih metrov, kar pa je še vedno bistveno manj od originalnih zepelinov, napolnjenih z nevarnim vodikom. Do sedaj je bilo izdelanih pet zračnih ladij razreda NT.

Blimp lahko brez težav leti na višini 3.000 metrov, lebdi nad določeno točko in preleti kar tisoč kilometrov. Poganjajo ga trije motorji z 200 konjskimi močmi, ki mu omogočajo hitrosti do 125 kilometrov na uro. Poleg velikega dosega in nizkega hrupa je Blimp odlična platforma za zračne posnetke, še posebej ga izkoriščajo na športnih dogodkih. Za ta namen je eno mesto v gondoli z raznimi zasloni in tehnologijo posebej prilagojeno za kamermana, ki upravlja z visokotehnološko zunanjo kamero.

Zračno ladjo sicer upravljata dva pilota, v kabini je prostora še za do 14 potnikov. Pristajanje je poenostavljeno, na tleh mora biti posadka treh ljudi in poseben jambor, na katerega privežejo ladjo med postankom.

Po podatkih Business Insiderja je cena za enega Blimpa okoli 17 milijonov evrov.

Zgodovina Blimpov je dolga že več kot sto let, prvi prototip je vzletel že 1917, kar sodi v obdobje, ko se je Goodyear intenzivno ukvarjal z letalskimi prevlekami. Od takrat so redni gostje različnih prireditev. Leta 1972 je Goodyearjev cepelin prvič vzletel tudi v Evropi. 

Goodyear Blimp | Avtor: Goodyear Goodyear

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • sam1 13:17 23.junij 2021.

    V preteklosti je bil kar stalna pojava v okolici nemškega Hockenheima....