Avto
2983 ogledov

Ta "navadna" opel mokka obljublja veliko kruha

opel mokka
1/10
Opel
V začetku junija smo že pisali o novi Oplovi mokki, a je bilo več znanega le o električni različici. Zdaj so pri Oplu objavili tudi več podrobnosti o »navadnih« motorjih.

Kot pravijo pri Oplu, živahni a kljub temu varčni bencinski in dizelski motorji ponujajo moči od 74 kilovatov (oziroma natanko 100 'konjev') do 96 kilovatov (oziroma 130 'konjev'). Vzpodbudni so tudi podatki o porabi, ki naj bi se v skladu z odhajajočim testnim ciklusom NEDC gibala med 3,8 in 4,8 litra na sto kilometrov, izpusti ogljikovega dioksida pa med 100 in 111 grami na kilometer.

Opel mokka-e Avto Opel razkril drugo generacijo mokke

opel mokka | Avtor: Opel Opel

Dva bencinska in en dizelski

Bencinska paleta se sicer začne s 74-kilovatnim 1,2-litrskim turbobencinskim trivaljnikom v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, zaključi pa s 96-kilovatno različico istega motorja, ki je na voljo tudi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

opel corsa-e Za volanom Avto Za volanom električnega vozila, ki ima resne načrte v Sloveniji

Dizelsko konjenico za zdaj zastopa le en 1,5-litrski turbodizelski motor, ki se s svojo močjo 81 kilovatov (110 'konjev') uvršča med bencinska, prekaša pa ju z 250 njutonmetri navora. Razumljivo je, da se je s porabo uvrstil na dno razpona, prav tako pa tudi z izpusti ogljikovega dioksida. Pri Oplu pravijo, da so dobro poskrbeli tudi za zadrževanje trdnih delcev in katalizo dušikovih oksidov, kar pomeni, da bo treba natakati tudi tekočino adblue.

opel mokka | Avtor: Opel Opel

Lažja in krajša

Ponovimo še nekaj drugih podrobnosti. Mokka, ki so jo zasnovali na PSA-jevi modularni platformi CMP, je do 120 kilogramov lažja od predhodnice mokke X, k čemur gotovo ni pripomogla zgolj odstranitev simbola X iz imena, prav tako pa je kljub dva milimetra daljši medosni razdalji kar za 12,5 centimetra krajša. Kljub temu naj bi imeli potniki vsaj toliko prostora kot prej, s 350 osnovnimi litri pa je soliden tudi prtljažnik.

opel_manta_01 Avto 50 let avtomobila, ki je za Opel nekaj svetega

Mokka napoveduje tudi Oplovo prihodnjo oblikovno usmeritev, kot prvi opel pa so jo opremili tudi s popolnoma digitalnim kokpitom, v katerem sta integrirana dva zaslona. Prvi do 12-palčni skrbi za posredovanje podatkov o vožnji vozniku, drugi pa je namenjen upravljanju infozabavnega sistema. Razveseljivo je, da precej funkcij kljub temu ostaja v domeni klasičnih stikal in regulatorjev. Vse mokke bodo serijsko opremljene tudi z led razsvetljavo, na voljo pa bodo tudi matrični led žarometi iz 14 svetlobnih elementov. Seveda je pester tudi nabor varnostnih in pripomočkov za pomoč pri vožnji.

opel mokka | Avtor: Opel Opel

Komentarjev 2