Avto
7351 ogledov

Take katrce še nismo videli

renault 4 Renault
Renault je ob 60-letnici svoje pop ikone renaulta 4 pri francoskem oblikovalcu Mathieuju Lehanneurju naročil njeno popolno preobrazbo.

Lehanneur se je zadeve lotil resno in se po navdihu, za katerega je poskrbela hotelska soba, odločil, da katrco spremeni kar v hotelsko sobo na kolesih, študijo SUITE N°4.

renault 4, katrca Lepotica Avto Lepotica je stara že šestdeset let

Kot pravijo pri Renaultu, so bili oblikovanje in inovacije na področju mobilnosti vedno ključnega pomena za njihovo znamko, enako pa velja tudi za Lehhaneurja, zato je bilo sodelovanje med njimi kar samoumevno. Oblikovalca so prosili, naj si zamisli koncept, ki bi najbolje izrazil njegovo videnje renaulta 4. Rezultat je, kot pravijo, izjemen, saj naj bi popolnoma predstavljal cilje znamke v okviru njihovega strateškega načrta Renaulution: ustvarjanje modernih in inovativnih avtomobilov, ki vzbujajo čustva.

renault 4 | Avtor: Renault Renault

Avtomobilizem in arhitektura

Lehanneur je pri študiji združil avtomobilski svet in arthitekturo in, kot pravi, ustvaril hotelsko sobo na prostem. Ohranil je zunanje mere avtomobila, ne pa vseh njegovih oblik. Zadnji del je namreč nadomestil s steklenjakom iz prozorne polikarbonatne plastike, s katero je v notranjosti zagotovil svetlobo kot v umetniškem ateljeju. Na streho je vgradil tudi prozorne sončne celice, ki polnijo baterije električnega pogonskega sklopa, hkrati pa tudi skozi njih prodira svetloba v kabino.

Renault je SUITE N°4 razkril v prostorih dražbene hiše Christie's, kjer so jo sprva tudi razstavili. Pozneje bo na ogled v salonu Atelier Renault na Elizejskih poljanah v Parizu, kjer si je že mogoče ogledati 30 različic renault 4.

renault 4 | Avtor: Renault Renault

Notranjost seveda ni takšna kot v običajni katrci, ampak jo je Lehanneur obdal s pohištveno tkanino, ki v notranjost vnaša toplino in energijo. Sedeži in armaturna plošča so urejeni v rumenem žametu, hrbtiščema sedežev pa občutek robustnosti zagotavlja rebrasta kosmatena tkanina. Spremenjen je tudi prtljažnik in je kombinacija naravnih vlaken za talne obloge in lesa za izvlekljivo polico, na kateri je mogoče pod dvignjenimi zadnjimi vrati tudi sedeti. Vse tkanine so, tako kot na izvirnem renaultu 4, izdelali v Franciji.

renault megane E-tech electric Ena na ena Avto Prvi vtisi o meganu prihodnosti

V nasprotju z zadnjim  delom je prednji del ostal enak, vendar ne povsem, saj je maska izdelana iz poliranega aluminija, ki ustvarja svetlobni vtis pozlate in poveča občutek dinamike. Nekaj posebnega je tudi troslojni lak na karoseriji, ki ima videz cementa kot značilnega elementa sodobne arhitekture.

renault 4 | Avtor: Renault Renault

renault 5 prototype Avto Kaj oblikovalec pravi o novem renaultu 5
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.