Avto
2937 ogledov

Tako bi stranke "čistile" oglase

reklamni panoji oglas jumbo plakat
1/2
Žurnal24
Na papirju interes je, v praksi se stvari ne odvijajo tako, kot bi si želeli.

Že leta si številna društva in organizacije prizadevajo za prepoved obcestnega oglaševanja. Zakon o urejanju prostora (ZUreP-3) v 35. členu postavlja omejitve pri oglaševanju zunaj poselitvenih območij. "V območjih, ki so po namenski rabi prostora kmetijska, gozdna, vodna in druga zemljišča, in niso v poselitvenih območjih, je ne glede na prostorske izvedbene akte prepovedano postavljanje trajnih ali začasnih objektov, naprav ali predmetov za oglaševanje," se glasi omenjeni člen. Izvajanje omenjenega člena je zamaknjeno na leto 2024. 

V skupini Očistimo Slovenijo reklamnih panojev (OSRP) so med parlamentarnimi in neparlamentarnimi strankami želeli preveriti, kakšen je njihov odnos do zunanjega oglaševanja in zakonske ureditve tega področja. Vprašanja so poslali SD, SAB, NSi, SDS, LMŠ, Levici, Povežimo Slovenijo, SNS, DeSUS, Piratski stranki, Gibanju Svoboda in Vesni. Odgovorov na vprašanja jim niso poslali iz strank SNS, DeSUS in Povežimo Slovenijo.

"Večina političnih strank v anketi navaja, da je Slovenija prekomerno onesnažena z reklamnimi panoji (eksplicitno tega nista navedli le stranka SAB in stranka NSi). To dejstvo je za OSRP presenečenje, saj prave volje za sodelovanje pri urejanju te problematike v zadnjih dveh letih iz polja desnih strank in SABa nismo zaznali. Še več, stališča strank do problematike zunanjega oglaševanja najdemo zapisanega v predvolilnih programih samo pri dveh strankah, in sicer pri Piratski stranki in Levici," so zapisali v OSRP o rezultatih ankete. "Prav tako ugotavljamo, da stranke po večini zelo slabo poznavajo, kakšna je trenutna zakonodajna urejenost zunanjega prostora, saj na konkretno zastavljena vprašanja (z izjemno SDS) odgovarjajo s splošnimi 'floskulami' ali pa so nas, kot v primeru stranke SAB, hitro odslovili s povezavo na njihov volilni program, ki pa ga očitno še sami slabo poznajo, saj v njih ni nikakršnega govora o oglaševanju. Prav tako od strank nismo prejeli nobenih konkretnih odgovorov, kako si predstavljajo izvajanje 35.člena ZUreP-3 v praksi."

Neznanka ostaja izvajanje 35. člena ZUreP-3 v praksi, pa tudi vprašanje že obstoječih reklamnih panojev. Na ministrstvu za infrastrukturo so še lani septembra napovedovali, da bodo oglaševanju ob državnih cestah in avtocestah naredili konec. V načrtu so imeli razširitev varovalnega pasu, v katerem je oglaševanje prepovedano. A v zakonu, ki ga je državni zbor sprejel 6. aprila letos, o tem ni več ne duha ne sluha. Do sprememb bi načeloma lahko še prišlo, saj je državni svet izglasoval veto na omenjeni zakon, kar pomeni, da bo državni zbor moral še enkrat odločati. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • ico8 10:48 14.april 2022.

    Uaaahahahaha, kako ze pravijo na yugu: Losem k...u i dlaka smeta! Ne sekirajte se ze toliko, ampak raje podmazite bicikle za naslednja stiri leta, hihihi! "Tour de Opanka v mocvirju" se nadaljuje!

  • Avatar luckyss
    luckyss 10:44 14.april 2022.

    SDSs je prvi dan, ko je prišla na oblast, dala tiskat strankarske jumbo plakate...in jih tiska še danes za naš državni denar...Lopov pač ostane lopov, tako v drobižu, kot na milijardah, amen..

  • Dusan12 09:58 14.april 2022.

    Pajac Golob straši iza vsakega vogala, kar dokazuje, da sedi na milijonih od nakradenega denarja Mister gotovine 15%