Avto
4359 ogledov

Tako bodo stanovalci v blokih polnili električna vozila

parkirišče Saša Despot
Tako kot lahko že danes brezžično polnimo pametne telefone, bomo kmalu polnili tudi električne avtomobile - brez kabla.

Verjetno se je marsikateri voznik, ki stanuje v bloku in nima možnost polnjenja električnega vozila pred svojim pragom, tudi zato odločil, da še počaka z nakupom, dokler ne bo imel možnost domačega polnjenja baterije vozila. Ena od rešitev je sistem brezžičnega polnjenja.

 | Avtor: Hyundai Hyundai

Toyota prius plug-in HIBRID ALI PLUG-IN? Avto Kaj bo s polnjenjem vozil, ko se bo elektrika podražila?

Hyundai in Kia sta za prihodnje lastnike električnih vozil predstavila sistem brezžičnega polnjenja električnih vozil in sistem avtonomnega parkiranja (AVPS – Automated Valet Parking System).

 | Avtor: Hyundai Hyundai

Metron7 Slovenski avto Avto Pečjakov metron 7 potolkel nov rekord z enim polnjenjem

Kombinacija sistemov vozilu omogoča, da se povsem samostojno, brez voznika, odpelje do vira napajanja, ki je indukcijski polnilnik in, ko so baterije napolnjene, vrne do lastnika vozila oziroma na prosto parkirno mesto. Na ta način takoj, ko se napolni, sprosti brezžično polnilno mesto za drugi električni avtomobil. Lastnik je ob tem obveščen o točni lokaciji parkiranega avtomobila, oziroma ga lahko voznik pokliče na točno določeno lokacijo znotraj parkirišča.

 | Avtor: Hyundai Hyundai

Induktivno polnjenje Dodatek v avtu Avto Kia prehiteva prestižne znamke z brezstičnim polnjenjem

Vse to je mogoče ob stalni komunikaciji med avtomobilom, parkiriščem, polnilcem in voznikom. Hyundai in Kia nameravata tehnologijo na trgu predstaviti okoli leta 2025, ko naj bi bila nared že četrta stopnja avtonomne vožnje, medtem, ko nameravata korejska proizvajalca vozil popolnoma avtonomno vozilo na ceste poslati do leta 2030.

Brezžično polnjenje Adijo kabli Avto Brezžično polnjenje telefonov v avtomobilih postaja standard

Kako tehnologija deluje, si lahko pogledate tudi v predstavitvenem videu.

Komentarjev 6
  • Rdečivrag 20:07 15.januar 2019.

    Očitno so res Korejci prevzeli tehnični primat na EV področju, saj precej bolj razvijajo in razmišljajo o električno gnanih avtomobilih kot od preobilja zaspana avtomobilska Evropa.

  • Teo Bunta 21:03 13.januar 2019.

    Brezveze. Enkrat tedensko greš v Lidl ali kam drugam po nakupih.... pol ure... In vozilo se ta čas napolni. Stanujem v bloku in 6 let vozim samo elektriko. Sploh ni težava. Kdo bi pa to neumnost plačal? Vozniki tega ne rabimo.

  • andrej06 11:55 13.januar 2019.

    Ne vem zakaj še mamo kable po luftu