Avto
4009 ogledov

Huda kazen za upokojenca s tigrom

Tank EPA
Doma je hranil arzenal bojnih vozil iz 2. svetovne vojne, celo sloviti tank. Zdaj je sodišče povedalo svoje.

Leta 2015 je svet obšla vest, da ima neki nemški upokojenec doma v mestu Heikendorf pravcato skladišče nemških vozil in orožja iz časa 2. svetovne vojne. Kronski artefakt je bil odlično ohranjeni tank panter II, ki velja za eno najbolj izpopolnjenih vojnih orožij. Med drugim pa je bil v zbirki tudi protiletalski top flak, pa ogromno pušk in drugega orožja.

Zbirko so mu zasegli, pri tem je morala na pomoč priskočiti celo vojska s svojimi težkimi stroji, s katerimi so se kar devet ur mučili z odstranitvijo tanka. Ta je bil v tem času že brez gosenic.

Tank flak | Avtor: Epa Epa

Zdaj je celotna zadeva našla epilog še na sodišču. Danes 84-letnega nemškega upokojenca, katerega identiteta po nemški zakonodaji ne sme biti objavljena, je sodišče zaradi kršitev zakona o orožju obsodilo na 14 mesecev pogojne kazni, plačati pa bo moral tudi kar 250 tisoč evrov kazni, poroča BBC.

Del kazni bo lahko poplačal s kupnino, saj je sodišče odločilo, da mora zbirko v dveh letih obvezno prodati (ali donirati) muzeju ali pa registriranemu zbiralcu.

Da ima upokojenec na domačem dvorišču nenavadno zbirko, je bila javna skrivnost. Domačini se spominjajo, kako je neko zimo kar s tankom plužil sneg po ulicah. Lokalne oblasti pa so ukrepale šele, ko so dobile namig kolegov iz Berlina.

Tank flak | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.