Avto
49 ogledov

Tako majhnega družinski še ni imel

Ford mondeo Ford
Ford bo na avtosalonu v Parizu predstavil novo generacijo mondea, ki ga bo poganjal nagrajeni 1,0-litrski bencinski motor EcoBoost, ki ga poznajo tudi modeli B-MAX-a, fiesta in C-MAX.

Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost bo najmanjši motor, kar jih je bilo kadarkoli možno naročiti s tako velikim družinskim avtom, obljublja pa najmanjšo porabo goriva in najmanj izpustov CO2 v tem razredu.

Ford focus | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Fordov 1,0-litrski EcoBoost, "mednarodni motor leta 2012", je glede na moč najmanjši serijski motor, kar so jih kdaj koli izdelali v tem podjetju. V ohišju, ki ni večje od lista papirja formata A4, s samo 1.450 vrtljaji v minuti razvije moč 125 KM in 170 Nm navora (v načinu s kratkotrajnim preseganjem do 200 Nm). Izpusti CO2 ne bodo presegali 130 g/km.

Motor deluje z naprednimi tehnologijami, vključno z dvojnim neodvisnim variabilnim krmiljenjem odmične gredi (Ti-VCT), kompaktnim turbopolnilnikom z majhno vztrajnostjo, ki deluje z 248 tisoč vrtljaji, direktnim vbrizgavanjem goriva, glavo valja iz aluminija z integriranim izpušnim zbiralnikom, premazi batov za manjše trenje, batnimi obročki z manjšo napetostjo, tesnili ročice z manjšim trenjem in zasnovo krmilnega jermena v olju.

Komentarjev 1
  • sash77 22:51 08.september 2012.

    Zakaj imam občutek da je v zadnjem odstavku bil glavni googlov prevajalnik ...Dajte se no malo potrudit no, nisem slavist ampak ne bi bilo bolje: glava valja(strojniki se seveda držijo za glavo, najbrž je mišljen blok motorja) je narejena ...prikaži več iz aluminija in ima integriran izpušni zbiralnik (kolektor), bati so obdelani z premazom za manjše trenje, batni obročki pa so vstavljeni tako, da delujejo z manjšo silo na stene valja, tesnila ležajev ročice (hm tu sem se pa še jaz zgubil, katero ročico je mislo bi moral original prebrat).Saj ne rečem da je slab motor, sigurno da ima dovolj moči in navora za ta avto.Ta avto pa tudi ne bo nikoli imel problema v MB ko bo 15 let star, ker definitivno ne bo motor zdržal tako dolgo, če na eni strani naviješ mlinček na takšno moč, na drugi strani pa še neke novitete za manjše trenje in šparanje z materialom.