Avto
90 ogledov

Tako se v zdravstvu kupuje avtomobile

Reševalci Pixsell
Na Gorenjskem za potrebe zdravstva iskali avtomobile, a so želje, kateri modeli lahko zmagajo, jasno zapisali v razpisne pogoje.

Julija so pri Osnovnem zdravstvu Gorenjske (OZG) objavili razpis za nakup šestih avtomobilov za potrebe zdravstvenih domov Jesenice, Kranj, Tržič, Radovljica in Bohinj. Za Tržič so morali razpis ponoviti in je še vedno aktualen, saj je edini ponudnik sicer obljubil ustrezno vozilo, a sam ni izpolnjeval pogojev za sklenitev pogodbe. Izbrani pa so že bili avtomobili za Jesenice, Radovljico in Bohinj, medtem ko bodo za Kranj postopek ponovili.

Zmoti dejstvo, da so pogoji mestoma napisani zelo splošno in brez bistvenih poudarkov, denimo glede velikosti prtljažnika ali porabe, nekateri ne zahtevajo niti sistema za nadzor stabilnosti, na drugi strani pa vsi sklopi z do milimetra natančnimi merami in različico motorja določajo zmagovalca, prav tako je zahtevana oprema dobesedno kopirana s spletnih strani uvoznikov. Delna izjema je le razpis v Tržiču, ki mu formalno ustrezata dva sicer zelo sorodna modela. 

Da je praksa prirejanja porabe javnih sredstev pri OZG, ki ga vodi Jože Veternik, nekaj običajnega, smo pred leti že razkrili v Žurnalu ob nakupu nekega drugega modela, vseeno pa doslej OZG po naših podatkih še ni prišel v precep računskega sodišča. 

Tomaž Vesel, predsednik sodišča, se čudi, da se posamezni zavodi in druge javne ustanove še vedno spuščajo v prirejanje razpisov v nasprotju z zakonom o javnem naročanju, ki jasno zahteva ustreznost razpisnih pogojev različnim ponudnikom. Kot pravi, so kazni za odgovorne pravne osebe zelo visoke. Po njegovem mnenju bi morali zato svojo funkcijo bolj vestno opraviti tudi sveti zavodov in notranji revizorji. 

Zakaj je razpis prirejen

ZD Jesenice

Kaj so si zaželeli: "zaželene mere" v mm: 4.255 x 1.790 x 1.452, motor "najmanj 77 kW, do 105 KM", stalni pogon na štiri kolesa. Pogojem ustreza le VW golf 1,6 TDI, 4motion, ki je bil tudi izbran na razpisu. Cena po ceniku brez dodatne medicinske opreme od 21.214 evrov. V primeru več ponudb lahko naročnik ceno med pogajanji gotovo še dodatno zniža ali pa v dogovor vključi tudi ugodnjše vzdrževanje. 

Koga so izključili: dacia duster 1,5 dCi, 110 4WD s precej večjim prtljažnikom, boljšimi terenskimi zmogljivostmi in ceno od 15.400 evrov.

ZD Kranj

Kaj so si zaželeli: "zaželene mere" v mm: 3.986 x 2.025 x 1.496, motor "najmanj bencinski 1,2 16V", isofix pritrdišča, prikazovalnik temperature ... Pogojem glede mer ustreza le renault clio, cena po ceniku od 11.290 evrov. Razpis bo ponovljen.

Koga so izključili: opel corsa, hyundai i20, chevrolet aveo, ford fiesta …

ZD Radovljica

Kaj so si zaželeli: vozilo s 4x4 pogonom in vozilo z navadnim pogonom, bencinski motor. "Zaželene mere" obeh v mm: 3.538 x 1.589 x 1.630, zgolj ABS, varnostna zračna blazina za voznika, ogledalo na senčniku za sovoznika, odpiranje vrat prtljažnika s ključem ... Pogojem ustrezata le fiat panda 4x4 in fiat panda, ki sta bila tudi izbrana. Cena po ceniku od 8.150 (12.520 za 4x4) evrov.

Koga so izključili: tako majhno 4x4 vozilo ponuja le Fiat. V 4x2 različici pa so izključili denimo chevrolet sparka, kia picanta, suzuki splasha, dacia sandera … 

ZD Bohinj

Kaj so si zaželeli: popolnoma isti pogoji kot v primeru 4x4 malega vozila za potrebe ZD Radovljica. Izbrana je bila fiat panda 4x4.

ZD Tržič

Kaj so si zaželeli: bencinski motor s "prostornino 2,0, vsaj 160 KM", štirikolesni pogon, mere v mm: največ 4.500 x 1.860 x 1.650, zložljiv ključ, kazalnik menjavanja prestav ... Razpisnim pogojem na podlagi mer in nenavadne kombinacije pogona ustrezata le hyundai ix35 in sestrska kia sportage. 

Zanimivo uvoznik za Kie pravi, da sportageov (od 24.290 evrov) v takšnih kombinacijah prodajo le peščico, Hyundai pa te kombinacije sploh nima na uradnem ceniku.

Koga so izključili: modeli, kot so VW tiguan, škoda yeti, subaru forester, mazda CX-5 in drugi, ali za nekaj milimetrov prestopajo zunanje geberite ali pa imajo v ponudbi po prostornini manjši, čeprav varčnejši in vsaj primerljivo zmogljiv turbobencinski motor.

Komentarjev 4
  • privat 12:11 09.september 2013.

    vse se vrti samo o dogovorjeni proviziji...ki konča v privat žepih!!..vsekakor se te provizije velikokokrat ne zabeležujejo! Vse to policija ve..in neukrepa! le zakaj??

  • Srečni Felix 23:15 03.september 2013.

    Skrbijo za vaše zadravje.

  • suzana.kos 14:09 03.september 2013.

    poglejte seznam najvišjih javnih plač v državi. zakaj je najbolje plačan javni uslužbenec direktor postojnske porodnišnice, drugi pa direktor ZD Černomelj, pa direktorja ZD Murska Sobota ali pa Metlika? pa kaj ti ljudje delajo, da so tako dobro plačani?!