Avto
3204 ogledov

Tako zveni Ivančna Gorica na koenigesegg jesku

Koenigsegg jesko
1/9
Koenigsegg
Megaavto koenigesegg jesko je za javnost prvič vžgal svoj monstrumski motor. Z izpuhom iz Akrapoviča.

Švedski proizvajalec superhitrih in superdragih avtov Koenigesegg je objavil video prve vožnje v svojem najnovejšem dragulju, modelu jesko. 

Čast prvega kroga v tri milijone evrov vrednem avtu je seveda pripadla vizionarju in ustanovitelju znamke Christianu von Koenigseggu. S svojo postavo je imel sicer nekaj težav pri lezenju v avto, nato pa je sledila vožnja po dvorišču podjetja iz kraja Ängelholm na jugu Švedske. 

Model jesko je bil predstavljen spomladi na avtosalonu v Ženevi in je naslednik čislane agere, ki v različici RS še vedno velja za najhitrejši serijski avto na svetu. Ena od zanimivosti pri jesku je, da je dobil ime po očetu Jesku von Koenigseggu, očetu ustanovitelja znamke Christiana von Koenigsegga.

Jeska poganja petlitrski osemvaljni motor, izpušni sistem pa so prispevali mojstri iz Akrapoviča. Tudi po njegovi zaslugi ima avto moč 941 kilovatov (1.280 KM), z gorivom E85 pa kar 1.177 kW (1.600 KM). Vseh 125 primerkov, kolikor jih bodo izdelali v prihodnjih letih, je kljub neobdavčeni ceni okoli treh milijonov evrov že razprodanih.

Jesko naj bi bil prvi serijski avto, ki bo sposoben preseči magično znamko 482 kilometrov na uro oziroma 300 milj. Prek te znamke je sicer pred nekaj meseci drvel Bugattijev chiron, ki je dosegel kar 490 km/h, a je šlo za močno prilagojeno različico chirona, ki ni namenjena za prodajo. 

Koenigsegg agera RS je tako še vedno uradno najhitrejši serijski avto na svetu s hitrostjo 447 km/h. Hkrati je nosilec še številnih drugih rekordov v pospeševanju in zaviranju. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • ode 11:07 25.december 2019.

  Pripravljajo se na razvoj simulatorja podobnega zvoka bencinskega motorja za električne športne avtomobile, ki bo deloval enako v povezavi s pedalko za "plin" in pospeški. Le kdo bi se sicer ozrl za takim avtomobilom, če ne bo imel primernega zvoka.

 • sam50 13:21 24.december 2019.

  Evo ga,kot naročen za naše ceste in omejitve-jaz bom tudi naročil ene dva komada.

 • Avatar skeptik
  skeptik 08:31 24.december 2019.

  Tehnološko gledano gre vsekakor za presežek. Drugače pa še en primerek kapitalistične norosti.... S tem denarjem bi lahko zdradili novo šolo, vrtec, nekaj varnih hiš, otroških igrišč, domov za ostarele.....