Avto
8158 ogledov

Taktika za spremljanje telefonov, ki ji ni mogoče uiti

Nesreča
Policija uporablja novo zelo učinkovito taktiko pri iskanju voznikov, ki med vožnjo na nedovoljen način uporabljajo pametne naprave.

Vozniki v Sloveniji so sicer pred to taktiko (še) varni, saj jo trenutno uporabljajo le policisti v okrožjo Middlands v Veliki Britaniji. Po Birminghamu in tamkajšnjih mestih tako po novem krožijo dvonadstropni avtobusi, na katerih pa niso navadni potniki, temveč policisti. Z visokega položaja imajo odličen pogled na to, kaj v avtih počno vozniki, poroča BBC.

Policisti se dobro zavedajo, da večino prekrškov v povezavi s pametnimi napravami, ko spremljajo e-pošto ali socialna omrežja,  vozniki in voznice delajo "iz naročja", torej da telefon držijo na način, ki ga s klasičnim opazovanjem ni mogoče dokazati. 

V Veliki Britaniji so zaradi nekaj hudih nesreč, ki jih je povzročila distrakcija med vožnjo, močno zaostrili ukrepe.

Tako je kazen za uporabo telefona kar 200 funtov (224 evrov) in šest kazenskih točk. Del kazni pa je tudi, da si morajo kršitelji ogledati film, na katerem so posledice vožnje zaradi distrakcije.

Sedaj želijo to učinkovito prakso razširiti tudi na druga policijska okrožja po državi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.