Avto
68 ogledov

Te taktike se bodo pijani vozniki bali, trezni pa (morda) veselili

Ivan Kapun Andrej Leban
Policija se preveč veselih voznikov v prometu v času martinovega loteva s taktiko "blitzkriega" in koncerta pihalnega orkestra, s čimer želijo nadomestiti pomanjkanje kadrov. Zelo zaskrbljujoč podatek je, da so povzročitelji hudih nesreč vse bolj pijani.

Policija, agencija za varnost v prometu (AVP) in ministrstvo za zdravje (MZ) so predstavili akcijo Slovenija piha 0,0, s katero v dneh okoli martinovega trkajo na vest voznikov, naj za volan nikar ne sedejo pijani. 

Da je letošnja statistika prometne varnosti katastrofalna, že dolgo ni več skrivnost. K temu zelo prispeva tudi alkohol, saj je od 117 mrtvih oseb do današnjega dne (lani v vsem letu 118) kar 30 ljudi umrlo v nesrečah, v katerih je eden od udeleženih voznikov vozil pod vplivom alkohola. To pomeni, da je alkohol posredi pri vsaki četrti najhujši nesreči!

Med vsemi obravnavanimi nesrečami je sicer udeležba pijanih voznikov 11,9-odstotna, kar je več kot v preteklih letih, prav tako so ugotovljene stopnje alkohola pri ponesrečencih višje, v povprečju nad 1,50 promila. 

Hitri premiki, o katerih se bo širil glas

Ivan Kapun iz sektorja prometne policije je ob predstavitvi akcije, ki bo trajala do 14. novembra, napovedal poostren nadzor nad prometom v okviru rednega dela policistov in znotraj kadrovskih zmožnosti.

Tako bodo morali pihati vsi, ki jih bodo policisti ustavili zaradi drugega prometnega prekrška, načrtneje bodo nadzirali tudi lokale glede prepovedi točenja alkohola pijanim in mladoletnim.

Posluževali pa se bodo tudi taktike krajših poostrenih nadzorov, pri čemer se bodo patrulje relativno hitro premikale na nove točke. Računajo namreč na to, da informacije  o policijskih kontrolah hitro zaokrožijo po radijskih postajah in medmrežju, s čimer bodo vozniki bolj pozorni na morebitno kontrolo na svoji poti in vozili previdneje.

Ker policistom zmanjkalo denarja, so testerje prispevali kar pri AVP

Prav tako bodo izvajali nadzor po metodologiji Promil, pri čemer policisti z večimi patruljami povsem zaprejo neko "rizično" območje in ustavijo vse vozile ter jih preizkusijo z alkotestom. 

Decembra, ko bodo izvajali tretjo in hkrati zadnjo letošnjo akcijo s področja psihofizičnega stanja voznikov, pa bodo množično uporabljali tudi hitre teste na prisotnost mamil. Takšne teste izvajajajo že dve leti, a jih je policistom zaradi omejenih sredstev zmanjkalo, zato so jim priskočili na pomoč pri AVP ter jim odstopili 1.000 tovrstnih testerjev.

Tako Kapun kot Igor Velov, direktor AVP, sta na tiskovni konferenci zavrnila očitke, da policija in agencija v času slabšanja prometne statistike premalo storita za premik trenda na bolje. Velov je izpostavil, da agencija v okviru svojih nalog in zmožnosti ter na podlagi resolucije o varnosti prometa veliko pozornosti, vključno ob sofinanciranju različnih akcij, namenja ozaveščanju voznikov, tudi prek medijev in socialnih omrežij.

Ob tem je Velov dejal, da ima statistika nesreč tudi pozitivne plati, saj je bilo letos v primerjavi z lani manj lažje in huje poškodovanih, prav tako sta bila september in oktober v primerjavi s preteklimi leti razmeroma zelo varna meseca z malo hudimi nesrečami. 

Policijski kupon | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Pri policiji pa se veselijo premika na bolje glede finančnih sredstev, ki so bila v letošnjem letu namenjena novim tehničnim pripomočkom (vozila, merilniki ...), bolje kaže tudi na področju novih kadrov, s čimer bi lahko v prihodnje okrepili prisotnost policije na cestah. Podrobneje bodo nove tehnične pridobitve predstavili v prihodnjih tednih, med njimi pa bo gotovo tudi sekcijsko merjenje hitrosti mimo Trojan, o čemer smo v zadnjih dneh že pisali. 

Trezni na koncert Tanje Žagar

Da bi še vzpodbudili odgovornost za volanom, je Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje, predstavila tudi nagrado za trezne voznike. Vsi, ki bodo med kontrolo napihali 0,0, bodo prejeli letak, na podlagi katerega bodo lahko izžrebani za koncert Policijskega orkestra v Slovenski filharmoniji. Kot posebna gosta decembrskega koncerta bosta nastopila Tanja Žagar in Zlatko.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Zmago 08:25 09.november 2016.

    E pa nemoj tako, brate ! ;-)))

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:48 08.november 2016.

    "Med vsemi obravnavanimi nesrečami je sicer udeležba pijanih voznikov 11,9-odstotna"Sem absolutno za to da se spravi alkohol stran od cest. Ampak kaj pa preventivnega delate na ostalih 82% primerih v katerih voznik ni pijan ?Ta nagrada je bolj ...prikaži več klavrna ker vprašanje koliko jih bo sploh izžrebanih...par % jih bo dobil vstopnico ostali bodo pa srečni ker bodo imel ta letak doma očitno. Mislm sj je lepo sam boljš bi bilo vsakmu tko k je treba eno mini čokoladko dat k pa sam parim eno vstopnico.Drgač blitzkrieg se sliš super..nemšk pa to. Sam to bodo mogl bit tko aktivni skoz celo leto če bojo hotl da se situacija izboljša.En del preventive bi moral it tud v smer tega da se zagotovi boljše življenje državljanov = manj obupa = več potrpežljivosti = manj nesreč.

  • Ferluci 07:48 08.november 2016.

    Ne seri s to čefurščino. Prijavi se v jugo forume.