Avto
32635 ogledov

Te zimske gume vas lahko drago stanejo

Gume ježevke Profimedia
Na spletu je moč zaslediti oglase, ki ponujajo tudi gume ježevke. A pozor, takšne gume v Sloveniji niso dovoljene. V kolikor jih boste nadeli na vaš avtomobil, vas lahko policisti pošteno oglobijo.

Na raznih spletnih portalih za prodajo rabljene opreme je moč zaslediti tudi gume ježevke. Preverili smo, ali jih v Sloveniji lahko namestite na avtomobile.

V trenutnih nič kaj zimskih razmerah ježevke sicer niso potrebne, a vendarle bi verjetno nekaterim posameznikom, ki živijo v višjeležečih predelih prišle prav. Toda pozor, takšno početje ni zakonito.

Zimske gume, zimska guma, pnevmatike, pnevmatika V Ljubljani Avto Vozi avto za 70.000 evrov, sredi zime pa ima nameščene letne gume

Čeprav ni zakonito, pa je očitno, da se takšne gume uporabljajo tudi na slovenskih cestah. A cestah v visokogorju, cestah kjer so policijske kontrole izjemno redke ali jih pa sploh ni. Tudi zato se lastniki avtomobilov za terensko vožnjo najbrž poslužujejo takšnih pnevmatik.

Zimske pnevmatike so tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako "M + S" ali "M.S" ali "M&S" ali piktogram "simbol snežinke" in so pnevmatike, katere profil (dezen), sestava ali struktura tekalne plasti so načrtovani predvsem za doseganje večje učinkovitosti v snežnih razmerah od običajne pnevmatike, kar zadeva njeno učinkovitost pri speljevanju ali ohranjanju motornega vozila v gibanju. Vse našteto izpolnjujejo tudi gume ježevke, toda pozor, te na slovenskih cestah niso dovoljene, kar opredeljuje Pravilnik o delih in opremi vozil.

V kolikor vas bo policist ustavil in zasačil s takšnimi pnevmatiki, se lahko odloči, da vam napiše globo, in sicer kar 400 evrov. "Vozilo se ob tem izloči iz prometa, lahko pa odvzame tudi prometno dovoljenje in registrske tablice," so nam zaupali na Policiji. Za pravno osebo in samostojnega podjetnika je predpisana globa 2000 evrov, odgovorna oseba pa z globo 250 evrov, so še dodali.
 

Komentarjev 2
  • Mehanik 01:46 07.januar 2023.

    A nimate o ničemer drugem za poročati? Kdor ne ve katere gume so dovoljene naj takoj vrne izpit

  • Grof 15:37 05.januar 2023.

    M.G. Si vstal od mrtvih, al kaj se ti dogaja, kaj pa oni auspuhi za poletje, seveda pričakujem kakšen članek tudi na to temo, buxl