Avto
1312 ogledov

Tem otroškim sedežem se izognite

AMZS test otroških sedežev AMZS
AMZS glede na rezultate zadnjih testiranj za pet od 29 otroških varnostnih sedežev odsvetuje nakup.

Ponudba otroških varnostnih sedežev v trgovinah in na spletu še nikoli ni bila tako bogata, kot je danes. Pojavljajo se nove blagovne znamke otroških varnostnih sedežev, nekatera uveljavljena imena so izginila iz trgovin, spet druga so se po nekajletnem premoru znova pojavila. Mnogi potrošniki se tako znajdejo pred dilemo, kateri otroški varnostni sedež izbrati. V pomoč so jim lahko neodvisni testi. 

Avto Kolo, avtobus ali avto, s katerim prevozom si v Ljubljani najhitrejši?

V AMZS s partnerskimi avtomobilskimi klubi in drugimi organizacijami že več kot 30 let opravljajo teste otroških varnostnih sedežev, pri katerih na preskusnih trkih temeljito preverijo varnost, ob pomoči otrok preskusijo udobje in ergonomijo, pa tudi upravljanje s sedeži, namestitev v avto, potek varnostnih pasov, kakovost prevlek in številne druge lastnosti, v specializiranih laboratorijih pa strokovnjaki preverijo še kemične snovi, ki bi lahko škodile otrokom. Šele po vseh opravljenih testih sedeže ocenijo.

AMZS test otroških sedežev | Avtor: AMZS AMZS

Niso vsi brez pomanjkljivosti

PRIMA primerjalni test B SUV razreda PRIMERJAVA Avto Koliko goriva v resnici porabijo mestni terenci?

Avto-moto zveza Slovenije je v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in organizacijami za varstvo potrošnikov opravila prvi letošnji test ((rezultati drugega dela testa bodo objavljeni konec leta), pri katerem je preizkusila 29 otroških varnostnih sedežev vseh velikosti oziroma razredov. Rezultati testa kažejo, da so sedeži v povprečju sicer vse boljši, a letos se je znova pokazalo, da brez napak in izjem ne gre – dobro povprečje je pokvarilo pet sedežev, ki so zaradi večjih pomanjkljivosti dobili slabo oceno, zato AMZS odsvetuje njihovo uporabo. 

Denar avto nakup Avto Primerjali smo cene in stroške lastništva 10 popularnih križancev

Odtrgal se je iz isoffix osnove

Pri pri kar štirih sedežih (Besafeovem sedežu izi go modular X1 i-size z isofix osnovo in brez nje, Swandoojevem sedežu marie 2 in pri Osannovem sedežu oreo 360) je bila odkrita prevelika vsebnost nekaterih škodljivih snovi, zato so dobili skupno slabo oceno, pa čeprav pa so se pri drugih merilih ti štirje sedeži odrezali dobro. Eden od preskušenih sedežev – Chiccov sedež kiros i-size – je dobil skupno slabo oceno zaradi velike pomanjkljivosti pri preskusnem trku – sedež se je namreč odtrgal od isofix osnove, kar bi ob pravem trku pomenilo veliko nevarnost za otrokovo življenje. 

AMZS test otroških sedežev | Avtor: AMZS AMZS

PRIMA primerjalni test kombilimuzin razreda C Imamo zmagovalca Avto PRIMA test: To je ta hip najboljša kompaktna kombilimuzina pri nas

»Trije izdelovalci so se po naših predhodnih informacijah o slabih rezultatih že odzvali in kupcem ponudili brezplačno zamenjavo sedeža za novega: pri Chiccu bodo vsem kupcem njihovega sedeža kiro i-size brezplačno zamenjali isofix osnovo, pri Osannu so brezplačno ponudili zamenjavo ramenskih blazinic za nove brez vsebnosti škodljivih snovi, pri Swandooju pa kupcem brezplačno zamenjajo preobleko sedeža«, pove Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije in dodaja: »Ostalih 24 sedežev – tako 21 sedežev z oceno dobro kot trije sedeži z oceno zadovoljivo – s svojimi lastnostmi temeljito presegajo zakonske zahteve in standarde, hkrati pa so dokaz, da izdelovalci sedežev pri snovanju in izdelavi upoštevajo visoke standarde naših testov in  s tem pripomorejo k večji varnosti pri prevozu otrok.«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.