Avto
28 ogledov

Telefoniranja med vožnjo nas lahko reši le ...

Telefoniranje med vožnjo Profimedias Fotografija je simbolična.
Vse več voznikom in voznicam se zdi uporaba telefona za volanom sprejemljiva, kaže raziskava. Slovenska policija zgolj z opozorili ne more dosegati večjega učinka.

Raziskava največjega britanskega avtomobiliskega kluba RAC je pokazala na zaskrbljujoče razmere glede uporabe mobilnih naprav med vožnjo. Na podlagi rezultatov raziskave zato RAC poziva h "družbenokulturni spremembi", s katero bi vozniki in voznice dosegli zavedanje o nevarnosti klicanja, pošiljanja SMS in uporabe socialnih omrežij, medtem ko vozijo.

RAC v letošnjem poročilu o stanju  prometu na britanskih cestah še ugotavlja, da vozniki in voznici za volanom zelo pogosto snemajo sebke in tvitajo. Logično je slednjih največ v skupini mladih voznikov do 24 let, povzema raziskavo Auto Express.

Odnos se je še bolj sprostil

Ena temeljnih ugotovitev poročila je, da se je odnos do uporabe telefona med vožnjo v zadnjem letu še dodatno sprostil in se je delež tistih, ki ga brezskrbno uporabljajo, le še povečal. Na podlagi ankete med člani se je izkazalo, da vse več voznikov pred rdečo lučjo na semaforjih ali v gneči spremlja socialna omrežja in e-pošto. 

Uporaba mobilnika za volanom je v poročilu RAC navedena kot poglavitna anomalija v prometu v letu 2016. Ločena raziskava je namreč dokazala, da imajo tisti, ki uporabljajo telefon, za 30 odstotkov slabši reakcijski čas kot pa tisti, ki imajo v krvi za alkohola nekaj nad dovoljeno mejo.

Britanska vlada trenutno pretresa načrt zaostritev kazni, pri čemer bi še posebej poklicni vozniki plačali več, če bodo za volanom ujeti z mobilnikom v roki.

In v Sloveniji?

"Do konca septembra 2016 je policija obravanavala 8.615 kršitev nedovoljene uporabe telefona med vožnjo." Ob tem na policiji opozarjajo, da je primerjava z lanskim letom nerealna, saj zaradi policijske stavke tovrstnega nadzora praktično ni bilo.

Je pa problem uporabe mobilnika zelo pereč tudi v Sloveniji, pa čeprav s tega področja ni nekih verodostojnejših analiz, prav tako za razliko od Velike Britanije v primeru nesreče policija tudi zaradi varovanja zasebnosti zelo redko preveri, ali je voznik oziroma voznica tik pred nesrečo uporabljal mobilnik.

Opozarjanje na nevarnost telefoniranja med vožnjo vsekakor prinaša pozitivne rezultate, predvsem pa osvešča ljudi, da je to nevarno in da tako početje preusmeri pozornost in s tem voznik ni skoncentriran na dogajanje okrog sebe.

"Velik napredek prinaša tudi avtomobilska industrija, ki vgrajuje sisteme prostoročnega telefoniranja, ki sicer ni optimalno, a vendarle zmanjšuje tveganje. Še vedno pa je telefoniranja preveč," pravijo na policiji.

Ostrejših ukrepov policija ministrstvu, ki pripravlja spremembe prometne zakonodaje, vseeno ni predlagalo.

Obstaja pripomoček, ki rešuje

Hude posledice zamišljenosti, nekoncentriranosti in nepozornosti med vožnjo, ki je tudi posledica uporabe mobilnika med vožnjo, pomaga preprečevati sistem samodejnega zaviranja v sili. Vsi, ki vas zanima ta zelo koristen pripomoček, ga lahko na lastni koži preizkusite to soboto, 29. oktobra, v Mariboru pred centrom Tuš na Dnevu za varen avto. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.