Avto
82 ogledov

Telefoniranje med vožnjo bo varnejše

Raygo Raygo
Na trgu se je znašla zanimiva napravica, po zaslugi katere naj bi bilo sicer ne ravno najbolj smiselno rokovanje z mobilno napravo veliko varnejše.

"Če jih ne moreš premagati, se jim raje pridruži," pravi eden od pregovorov, ki so se ga poslužili pri družbi RayGo. Izdelali so napravo, po zaslugi katere je mogoče hkrati med vožnjo ohraniti oči na cesti, a vseeno uporabljati telefon za govorjenje, uporabo SMS in celo Facebooka. A le ko naprava oceni, da je to varno.

Modul, ki vse to omogoča, uporabnik pričvrsti neposredno na volanski obroč in ga prek aplikacije poveže z mobilnikom. Za zdaj je aplikacija na voljo le za operacijski sistem Android. Napravi je nato mogoče ukazovati glasovno, med drugim pa podpira Gmail, Facebook Messenger in WhatsApp. Pri tem pa je RayGo ves čas "na vezi" z notranjimi senzorji in tistimi v telefonu, zato prepoznava nevarne situacije, ko prilagodi ali pa celo onemogoča uporabo. Tako denimo prek GPS senzorja prepoznava potovalno hitrost in pri višjih hitrostih upočasni delovanje glasovnega odzivnika oziroma razločneje bere tekst. Če sporočilo pride ravno v trenutku, ko ste sredi zavijanja (nagnjen volan), bo RayGo začasno zadržal sporočilo do takrat, ko bo situacija na cesti varnejša. 

Za napravo stoji izraelsko podjetje, ki je sprva podobno napravo razvila za osebe s težavami z vidom, da so lahko normalno nadzorovali svoj telefon. Naprava, ki stane na ameriškem trgu okoli 45 dolarjev, pa ima tudi svoje kritike, poroča Ozy. 

Prva težava je, da je modul nameščen na volanskem obroču, kar lahko hitro pomeni oviro za varno upravljanje v vseh situacijah. Tudi strokovnjaki za varnost nad napravo niso navdušeni. Jennifer Ashley, pravna strokovnjakinja za prometne nesreče meni, da bi morale biti podobne naprave prepovedane, saj v vsakem primeru kradejo pozornost vozniku. Pri pojeju bodo vseeno jeseni pričeli s prvimi dobavami, zanimivo pa naj bi bilo precej zanimanja zanjo tudi med kolesarji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.