Avto
18 ogledov

Tema jih sezuje

Takšnega presenečenja ne bo, če kupite vijake za pričvrstitev kolesa z vgrajeno Žurnal24 main
Avtomobili na opekah. Vse več jutranjih presenečenj za lastnike avtov.

Če je avtomobil obut v drage gume na zunajserijskih aluminijastih platiščih, bi bilo dobro ob morebitni zamenjavi zimskih gum pomisliti tudi na varnost. Dejstvo je namreč, da so zlasti kakovostnejše in seveda dražje očitno vse privlačnejše za tatove avtomobilskih delov. Neljubih jutranjih presenečenj je namreč v zadnjih dneh kar precej.

Škode po pet tisoč evrov
Sredi minulega meseca je na primer v Kopru nekdo ponoči z novega peugeota odvil vsa štiri kolesa in lastniku povzročil za 1.600 evrov škode. Nekaj dni kasneje je bila na enak način oškodovana lastnica mercedesa na Markovcu.

Kako se zavarovati

Poskrbite za varnost. Najpreprostejša in le nekaj deset evrov draga zaščita so vijaki za pričvrstitev platišča na avto s ključavnico. Služijo kot konvencionalni vijaki, a se jih ne da odviti, dokler se ključavnica v njih ne odklene. Zadostuje en tak vijak na kolo.

Kolesa so bila vredna 2.500 evrov, kar za pet tisoč evrov pa je bil oškodovan lastnik avta, ki so mu na Šolski ulici v Sežani proti koncu oktobra odvili pnevmatike Pirelli. Tri dni kasneje je bil na makadamskem parkirišču v Kopru ob 4.500 evrov vredna aluminijasta platišča s pnevmatikami BMW, 30. oktobra pa so vzeli na piko še en avto znamke BMW v Izoli, ko so lastnici naredili za 1.500 evrov stroškov.

Mogoče se je zavarovati
Je mogoče proti tem neprijetnim jutranjim presenečenjem, ko najdemo avto na opekah ali kar na tleh, sploh kaj storiti? Policija svetuje, naj avto ponoči parkiramo v garaži ali na osvetljenih in bolj obiskanih mestih. V specializiranih trgovinah je na voljo tudi nekaj pripomočkov za zavarovanje pred tatovi gum in platišč.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.