Avto
19 ogledov

Teroristom pokazali, kako obglavijo tovornjak

Test zaustavitve tovornjaka
1/6
Profimedias
V ZDA so razvili novo generacijo ovire za zaščito pomembnih objektov, v ta namen pa so prikazali, kako prepreka dobesedno obglavi tovornjak.

V sedem metrov široko oviro, ki so jo razvili na prometnem inštitutu v Teksasu v sodelovanju z zunanjim ministrstvom, so s hitrostjo 80 km/h pognali tovornjak z naloženimi sodi, kot ga običajno pri napadih na veleposlaništva in druge pomembne objekte uporabljajo samomorilci. Seveda v njem ni bilo voznika, saj bi se mu v nasprotnem zelo slabo pisalo. 

Video namreč prikazuje, kako se je ovira zarila skozi kabino vse do tovornega dela, pri tem pa je s šasije dobesedno odtrgalo celotni prednji del. Kot pravijo na inštitutu, je prepreka pritrjena pol metra v globino, skupaj s sidriščem pa tehta kar 22 ton. Ko je vanjo treščil tovornjak, je po izračunih zaustavila silo kar 340 ton, kar je denimo trikrat več od moči, ki jo potrebuje za vzlet eno najtežjih potniških letal na svetu boeing 747.

Za cilj testa so si pri inštitutu zadali, da tovornjak s svojim prednjim delom ne bi prešel ovire za več kot en meter. Poskus je na vsak način uspel, razvijalci pa priznavajo, da si niso belili preveč glave s tem, kakšne bodo posledice trka za voznika v kabini, kar postavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo v primetu, ko bo vanjo kdo treščil po nesreči. Seveda prepreka učinkovito zaustavlja tudi avtomobile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.