Avto
18 ogledov

Tesla dobila dodaten motor in polavtonomno vožnjo

Tesla Tesla
Podjetje Tesla je za svoj model S najavilo štirikolesni pogon in vrsto tehnoloških novosti, med drugim avtopilota.

Lastnik Tesle Elon Musk je v četrtek javnosti predstavil svojega paradnega konja v dodelani izvedbi. Dodano ima črko D, kar pomeni "dual" oziroma "dva". Avtomobil ima namreč na vsakem koncu svoj elektromotor, ki žene svoj par koles. Na ta način avto v najmočnejši izvedenki požene od 0 do 100 km/h že v 3,2 sekunde, kar je 0,2 sekunde hitreje  v primerjavi z običajnim teslo S in približno enako hitro, kot to zmore denimo mclaren 650 S. Doseg avtomobila naj ne bi bil zaradi dodatnega motorja v ničemer spremenjen in je pri okoli 450 km celo malenkost daljši zaradi boljše učinkovitosti pogona.

Je pa tesla odslej na voljo z naprednim "avtopilotom". Ne gre še za samodejno vožnjo v pravem pomenu (čeprav Musk trdi, da je tehnologija nared), zmore pa avtomobil s pomočjo radarja dolgega dosega, kamer in 360-stopinjskega sonarja prepoznavati objekte okoli sebe, vključno znake, otroke in celo pse. Avtomobil lahko v garaži parkira sam brez prisotnega voznika, samodejno prižge klimatsko napravo še pred potovanjem ali pa prepoznava ovire na cesti, je po pisanju Reutersa pojasnjeval Musk na predstavitvi. Radar je zelo izpopolnjen in lahko vidi skozi meglo in sneg.

Prepoznavanje znakov pomeni, da avtomobil samodejno prilagodi hitrost vrednosti na znaku in da se bo avtomobil samodejno pričel premikati prek sredinske črte na avtocesti, ko bo voznik dal smerni signal in bo seveda to varno. 

Analitiki vse nove tehnologije vidijo predvsem kot potezo, ki bo v času do prihoda novega suvovskega modela X prihodnje leto krepilo zanimanje do družbe tako kupcev kot borznikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.