Avto
1720 ogledov

Tesla in drugi ameriški velikani na sodišče zaradi smrtonosnega otroškega dela

Elon Musk in tesla model X Profimedias
Starši poškodovanih in umrlih otrok iz Konga tožijo pet ameriških tehnoloških velikanov zaradi prisilnega dela otrok v rudnikih kobalta v Kongu.

Na okrožnem sodišču v ZDA v Washingtonu so odvetniki zagovornikov pravic v imenu 14 družin iz Konga proti petim ameriškim tehnološkim podjetjem, vključno s Teslo, vložili tožbo zaradi otroškega dela v rudnikih v Kongu pri pridobivanju kobalta. Poleg proizvajalca električnih avtomobilov Tesle z Elonom Muskom na čelu, tožijo še podjetja Alphabet, Apple, Dell in Microsoft, ki v svojih izdelkih uporabljajo kobalt.

Tesla cybertruck | Avtor: Tesla Tesla

Gre za starše otrok iz 14 družin, ki so bili med delom v rudnikih kobalta v Kongu huje ranjeni ali so celo umrli. Odvetniki so pojasnili, da ameriške tehnološke velikane tožijo, ker imajo koristi od otroškega dela v afriški državi. Kobalt je pomembna surovina za baterije v električnih avtomobilih, računalnikih in pametnih telefonih. O uničujočih pogojih za pridobivanje kobalta v Kongu se razpravlja že dolgo. Nekateri proizvajalci avtomobilov se trudijo in natančno pregledujejo svoje dobavne verige in se tudi na ta način skušajo izogniti kršitvam človekovih pravic.

Kóbalt (latinsko cobaltum) je kemični element, ki ima v periodnem sistemu simbol Co in atomsko število 27.

Kobalt je trden feromagneten srebrnkasto-bel element. Njegova Curiejeva temperatura je 1388 K z 1,6~1,7 Bohrovih magnetonov na atom. Pogosto ga povezujejo z nikljem, oba sta tudi značilni sestavini meteorskega železa. Sesalci potrebujejo manjše količine kobaltovih soli. Kobalt-60, umetno pridobljen radioaktivni izotop kobalta, je pomemben radioaktivni slednik in agent za zdravljenje raka. Kobalt ima relativno permeabilnost enako dvem tretjinam železove. Kovinski kobalt je običajno zmes dveh kristalnih struktur - heksagonalnega gostega sklada in ploskovno centrirane kocke. Prehod iz prve kristalne strukture v drugo poteče pri temperaturi 722 K. (VIr. Wikipedia)

iphone x vrsta | Avtor: Epa Epa

Po navedbah tožnikov so tožene družbe del sistema prisilnega dela, ki ima za posledico telesne poškodbe in smrti. To je prva tožba proti tehnološkim velikanom, povezana s pridobivanjem kobalta. Po navedbah odvetnikov je bilo več otrok družin, ki so se pritožile, ubitih v predorih v rudnikih, drugi trpijo zaradi paralize. Ameriški mediji navajajo Terryja Collingsworth, ki pravi, da kot odvetnik za človekove pravice v svoji 35 let dolgi karieri še nikoli ni videl tako "ekstremne zlorabe nedolžnih otrok v tako velikem obsegu". Tožniki zahtevajo odškodnino za bolečino in trpljenje ter se zanašajo na ameriški zakon povezan s trgovino z ljudmi.

BMW preverja delo v rudnikih v Kongu

Pred kratkim smo se na Žurnal24 v Nemčiji ob spremstvu globalnega šefa BMW-ja Oliverja Zipseja in predsednika bavarske vlade ter verjetnega nemškega kanclerja Markusa Söderja obiskali eno najbolj naprednih evropskih testnih stez za baterije. BMW je namreč pred kratkim odprl vrata svojega povsem novega centra za raziskavo in razvoj baterijskih celic, ki leži nedaleč stran od slovite BMW stolpnice v Münchnu. Strokovnjake v BMW smo naravnost vprašali tudi glede spornega pridobivanja kobalta v Kongu. Dobili smo nekaj zanimivih podrobnosti v BMW pristopu Zakaj litij in kobalt kupujo sami brez posrednikov? Od surove rude do baterije za električni avto je osem korakov predelave. Da bi imeli popoln nadzor že nad prvo fazo, so pri BMW šli dobesedno do vsakega kopa na svetu in se na podlagi videnega zavestno odločili, da bodo sami kupovali potrebne materiale neposredno od verodostojnih rudnikov. V tej nameri pa so storili še korak dlje, saj so se zavezali, da morata biti kobalt in litij proizvedena na trajnostni način in v okviru poštenega odnosa do delavcev. Še posebej rizičen za pridobivanje je trenutno kobalt, ker iz Konga, kjer je doma 58 odstotkov trenutne svetovne proizvodnje, prihajajo poročila o otroškem delu, kršenju pravic in zelo umazane proizvodnje. Posledica BMW pristopa je, da bodo v prihodnje celotno količino potrebnega kobalta in litija pridobivali iz Maroka in Avstralije v okviru do narave trajnostne, do delavcev pa poštene pridelave, kar nameravajo stalno nadzorovati.

 | Avtor: Epa Epa

Cene kobalta zaradi vse večje prodaje električnih avtomobilov in potreb tehnoloških podjetij po njem je v zadnjih letih poletelo v višave. Leta 2018 je bila cena kobalta na borzi trikrat višja kot leta 2016. Največ, celo več kot polovico kobalta, pridobijo Demokratični republiki Kongo.

Komentarjev 6
  • tichili 23:33 30.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ode 23:24 30.december 2019.

    Erupcijski steber elektromobilne manije se bo kmalu zrušil sam vase. S Teslo na čelu.

  • beaumibel 22:53 30.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks