Avto
37 ogledov

Tesla še ne more ujeti slovenskega metrona

Tesla roadster Tesla
Elon Musk je kar po Twitterju sporočil, da se pripravlja izdatna posodobitev modela roadster. In res, dvosedežnik je odslej precej bolj zmogljiv in pelje dlje ... veliko dlje.

Napram čislanemu modelu S je marsikdo do danes že pozabil, da se je vse pričelo s povsem električnim roadsterjem, s katerim sta družba Tesla in njen ustanovitelj Elon Musk prvič opozorila nase. Ampak roadsterja v tovarni še danes izdelujejo, sedaj pa so mu vdahnili tudi svežih moči.

Potem ko je Musk v petek kar prek socialnega omrežja napovedal konkretno posodobitev in jo imenoval roadster 3.0, so sedaj že znane nekatere podrobnosti. Kot pravijo v tovarni, so v roadsterja vgradili vse ideje in izkušnje, ki so si jih pridobili v zadnjih letih z modelom S. 

Novosti so izrazite na treh področjih, bateriji, aerodinamiki in kotalnemu uporu. Roadster ima odslej kar za 31 odstotkov bolj zmogljivo baterijo, ki zmore 70 kWh, shranjena pa je v istih dimenzijah, kot predhodnica. Roadster je sedaj za 15 odstotkov bolj gladek pri rezanju zraka, trdijo pri Tesli, koeficient zračnega upora se je z 0,36 zmanjšal na 0,31, predvsem po zaslugi blagih sprememb zunanjosti. Hkrati je avto odslej obut v drugačne, nizkokotalne pnevmatike, ki znižujejo upor za okoli 20 odstotkov. 

Seštevek vseh pridobitev je merljiv predvsem v skupnem dosegu. V tovarni trdijo, da je mogoče z enim polnjenjem peljati celo do 50 odstotkov dlje oziroma kar 644 kilometrov (400 milj). Da javnosti ne vlečejo za nos, bodo dokazovali na začetku prihodnjega leta z vožnjo med San Franciscom in Los Angelesom. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.