Avto
61 ogledov

Tesla X bo na cesti že septembra

Tesla X Tesla
Tesla X, prvi električni suv znamke in sploh eden prvih na svetu, bo prvim kupcem izročen že konec tega meseca. Znana tudi cena naslednjega "poceni" modela 3.

Elon Musk, ustanovitelj Tesle, je znova izkoristil Twitter, da je svetu razobčil nekaj vročih novic. Prva je, da je model X praktično nared za serijsko proizvodnjo, prvi kupci bodo ključe prejeli 29. septembra in sicer kar v tovarni Fremont. 

Gre še enkrat več za ključni model znamke, od katerega je odvisno, ali bodo uspeli nadaljevati dosedanjo uspešno pot in hkrati z njim pričeli tudi služiti. Znano je namreč, da vsak prodan model S ustvari več tisoč evrov izgube. Vseeno pa je model S v zadnjih letih naredil velik preboj pri uveljavljanju znamke električnih vozil, nizal je tudi nagrado za nagrado, s katerimi je pomagal nezaupanje strokovne javnosti in klientele spreminjati v navdušenje. 

Večina bo v rokah robotov

Model X je električni suv, čigar vstopna cena bo še nekoliko višja od vstopne cene za S. Izdelovali ga bodo na povsem novi liniji, na kateri je kar 542 robotov (na liniji za izdelavo S "le" 130). Na neki točki linije bo kar 15 robotov simultano obdelovalo avtomobil, je pojasnil Musk. 

Roboti v tovarni Tesla | Avtor: Tesla Tesla
Model X, katerega posebnost so tudi "galebja vrata" z odpiranjem navzgor, meri še dlje v polje mehkih terencev, kjer je bila elektrika doslej sploh težko predstavljiva. Suv pa naj bi imel s pomočjo 90-kWh baterije domet okoli 400 kilometrov z enim polnjenjem. Natančne specifikacije še niso znane, gotovo je le, da bosta štirikolesni pogon zagotavljala dva elektromotorja - en na prednji, drug na zadnji osi. Ista postavitev v modelu S P85D ima denimo lahko celo 515 kW (700 KM) moči. Začetna serija bo še posebej bogato opremljena, saj bo na voljo v posebni rdeči barvi, serijski bo avtopilot, ki je sposoben celo samodejne menjave prometnih pasov. 

Hkrati je preskok naprej model X storil tudi v ceni, saj bo v ZDA stal med 132.000 in 144.000 dolarji (118.000 - 129.000 evri), kar je nekaj tisočakov nad S.

Medtem v Tesli praktično v isti sapi napovedujejo tudi prihod naslednjega modela z imenom model 3. Ta bo na prodaj čez dve leti in bo znatno cenejši, cena na trgu naj bi se pričela v ZDA pri 35.000 dolarjih (31.500 evrov), z njim pa naj bi dejansko masovno napadli trg. Marca prihodnje leto bodo že pričeli pobirati prva naročila. 

Po prepričanju Tesle bo model X podvojil trenutno proizvodnjo, tako da bi na teden lahko izdelali med 1.600 in 1.800 vozil. V ponudbi imajo sicer še vedno tudi električni model roadster, ki bo v kratkem dobil boljše baterije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • vzev 11:08 06.september 2015.

    Boljše 10 let star avto na bencin, kot novi na elektriko.