Avto
7 ogledov

Tesle čez noč izgubile ogromno vrednosti

Tesla Tesla
Dosedanji kupci tesle se čutijo opeharjene, potem ko je tovarna s posodobitvijo modela S v slednjega vgradila veliko novih tehnologij, za katere bodo prikrajšani.

Tesla se zadnje dni ubada s kar nekaj težavami. Eno od njih si je zakuhal kar sam, potem ko je proizvajalec do zadnjega skrival, katerih novosti bo deležen posodobljeni model S, ki so ga predstavili pred nekaj dnevi. Ta ima namreč odslej serijsko napredni radar za spremljanje dogajanja pred avtomobilom (radarski tempomat, prepoznavanje pešcev, polavtonomna vožnja), poleg pa še kopico senzorjev, ki nadzorujejo dogajanje 360 stopinj okoli vozila, denimo tudi kamero, usmerjeno naprej, naprednejše zaviranje ...

Posodobitve so bile tako izdatne, da jih za nazaj ni mogoče vgraditi, zatrjujejo pri Tesli.
Kupci dosedanjih tesel pa se s tem ne strinjajo in izražajo svojo jezo nad dejstvom, da o tako obsežnih spremembah niso bili obveščeni. Po pisanjui Mercury Newsa je tako Richard Wolpert iz Los Angelesa električni avto dobil junija. Kot trdi, je ob naročilu avta izrecno spraševal predstavnika tovarne, ali bo avto kot opcijo morda kmalu dobil radarski tempomat, saj bo v tem primeru počakal z nakupom. Ker je dobil zagotovila, da bodo tesle še nekaj časa brez teh naprednih pripomočkov, je stisnil zobe in vplačal denar. Sedaj ima doma avto, ki je praktično čez noč ogromno izgubil na vrednosti. 

Spletno peticijo, s katero zahtevajo vgradnjo omenjenih sistemov za nazaj, je doslej podpisalo že prek 600 lastnikov, veliko med njimi jih prihaja z Norveške, ki je za Teslo eden glavnih trgov. Uradno iz Tesle na zahteve in proteste ne odgovarjajo. 

Bo še lahko prodajal?

Tesla sicer nestrpno pričakuje tudi odločitev ameriške zvezne države Michigan. Tamkajšnji avtomobilski zastopniki so dvignili vik in krik, ker Tesla avtomobile prodaja brez posrednikov neposredno kupcem. Po mnenju trgovcev s tem kalifornijska znamka krši zakone države. Guverner Rick Snyder je odločitev obljubil za prihodnje dni, pri tem pa se je znašel med tnalom in nakovalom, saj bodo že čez nekaj dni v ZDA volitve, na katerih bi se mu takšna ali drugačna odločitev lahko maščevala.

Za Teslo sicer prepoved prodaje v Michiganu ne bi pomenilo večjega udarca, saj bi po mnenju analitikov zainteresirani kupci preprosto šli po avto v sosednjo zvezno državo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.