Avto
10344 ogledov

Septembra dve prelomnici pri prodaji avtov v Evropi

Tesla 3 Anže Petkovšek Tesla model 3
Električni avtomobil je premagal bencinske in dizelske.

Teslin model 3 je septembra zasedel prvo mesto na lestvici najbolj prodajanih avtomobilov v Evropi, kažejo izsledki raziskave družbe za analizo avtomobilskih trgov Jato Dynamics. To je prvič, da je električni avtomobil premagal bencinske in dizelske avtomobile ter se uvrstil na prvo mesto med potrošniki.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je tako septembra v Evropi prodal skoraj 24.600 avtomobilov modela 3, kar je predstavljalo 2,6-odstotni tržni delež. Na drugem mestu mu je sledil Renaultov Clio, s skoraj 18.300 prodanimi avtomobili.

"To je prvič, da je električno vozilo vodilno na trgu, in prvič, da je prvo mesto zasedlo vozilo, izdelano zunaj Evrope," je zapisano v poročilu, objavljenem na spletni strani družbe Jato.

Tesla se je zaradi pomanjkanja čipov odrezala bolje kot drugi proizvajalci avtomobilov, saj ji je uspelo povečati prodajo, medtem ko so morali ostali zapirati tovarne. Deloma je to posledica dejstva, da zaradi integriranih sistemov v svojih vozilih Tesla potrebuje manj čipov. Kot ugotavljajo pri Jato, se potrošniki, ki ne želijo čakati na nove avtomobile, vedno bolj obračajo na trg rabljenih avtomobilov, kar prav tako zmanjšuje prodajo bencinskih in dizelskih modelov.

Po vsem svetu je bilo minuli mesec prodanih 718.598 avtomobilov, kar je najmanj v septembru po letu 1995.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Elizabeth_Perez 16:33 26.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦